header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


impact.com kondigt aan verder te groeien in eerste kwartaal van 2022

May 7, 2022 2:21 AM ET

Highlights van het kwartaal zijn onder andere de lancering van het boek The Partnership Economy, uitbreiding van de klantenportefeuille met meer danr 200 nieuwe klanten, belangrijke acquisitie, nieuwe productinnovaties, en twee c-suite benoemingen

Londen, Verenigd Koninkrijk, 3 mei , 2022 impact.com, ‘s werelds toonaangevende platform voor partnerschapsbeheer dat partnerschappen aanstuurt voor meer dan 2.200 merken, kondigde vandaag aan dat het momentum in het eerste kwartaal van 2022 aanhield dankzij de uitbreiding van het aantal klanten van het bedrijf, overname van Pressboard, het belangrijkste analyse- en rapportageplatform voor merkcontent, en nieuwe productinnovaties, waaronder Link Scanner en Search Compliance. Tijdens het kwartaal verwelkomde impact.com meer dan 200 nieuwe klanten. Het leiderschap in de sector werd verder verstevigd door de publicatie van impact.com De Partnerschapseconomie, een boek geschreven door impact.com’s CEO, David A. Yovanno, dat een inzichtelijke, werkbare gids is over hoe moderne bedrijven partnerschappen kunnen gebruiken om de klantenwerving te verhogen, de omzetgroei te stimuleren en merkbekendheid en -loyaliteit tot stand te brengen.“De groei die impact.com blijft zien, is het resultaat van de sterke vraag naar innovatieve technologie die merken en partners nodig hebben om concurrerend te blijven, de omzet te verhogen en relevanter te worden in het dagelijks leven van de moderne klant. Impact.com spreekt zich al enkele jaren uit over het veranderende reclamelandschap, maar de afgelopen twee jaar zijn cruciaal geweest om te begrijpen wat consumenten willen en wat ze verwachten, en dit is volledig gericht op de overvloed aan authentieke, op commerce gebaseerde informatie die nu voor hen beschikbaar is,” aldus David A. Yovanno, CEO van Impact.com. Terwijl de reclame-industrie zich ontwikkelt, neemt de consument ook de verschillende reclametactieken over – en de houding tegenover deze tactieken, zodat uitgevers zich moeten aanpassen. In het eerste kwartaal van 2022 bijvoorbeeld, zochten uitgevers naar herprioritering van inkomstenbronnen en meldden ze dat branded content een “groot” aandachtsgebied was in vergelijking met programmatic en video advertising. impact.com’s overname van Pressboard speelt in op deze trend door uitgevers te voorzien van een best-in-class platform nu digitale reclame minder prioriteit krijgt. Ter ondersteuning van deze trend van voortdurende innovatie in haar producten, kondigde impact.com ook de release aan van Link Scanner, een nieuwe tool die automatisch gebroken links detecteert en vervangt om ervoor te zorgen dat er geen kliks verloren gaan en uitgevers en partners van hun merk waardevolle dollars besparen. De functie Search Compliance van het bedrijf werd ook uitgebracht. Deze functie vermindert het aantal gevallen waarin partners bieden op betaalde zoektermen met een merknaam of handelsmerk door de betaalde zoekactiviteiten van partners te controleren op naleving, beleidsregels te handhaven, schendingen op te sporen en problemen op te lossen via een resolutieworkflow.Aanvullende hoogtepunten van het kwartaal zijn:

  • Kondigde strategische secundaire investering aan van approximately $100 million van W Capital Partners (“W Capital”) en Providence Public.
  • De promotie van Cristy Garcia tot Chief Marketing Officer en verwelkomde Mike Head, die terugkeert naar impact.com als Chief Revenue Officer.
  • Uitgebracht belangrijk onderzoeksverslag: How Commerce Content Drives the Consumer’s Purchase Journey, waaruit blijkt dat meer dan 80 procent van de consumenten online onderzoek doet naar producten met een hoge overweging, en dat de meeste consumenten dit nu vaker doen dan twee jaar geleden. Het rapport, dat is opgesteld onder bijna 500 Amerikaanse volwassenen, illustreert ook de steeds grotere rol die merkcontent speelt tijdens het kooptraject, en als gevolg daarvan de grote kans voor merken om partnerschappen aan te gaan, te koesteren en te laten groeien.
  • R elaunched PXA ( Partnerships Experience Academy ) , die product- en branchecertificeringen biedt die helpen bij het opbouwen, meten en laten groeien van partnerschappen. De herlancering omvat nieuwe certificeringsniveaus: Fundamentals, Associate en Expert, die allemaal verschillende vaardigheidsniveaus vertegenwoordigen en meer zijn toegesneden op de unieke kennisbehoeften van lerenden.
  • Erkend door diverse toonaangevende industrieprijzen , gewonnen, op de shortlist geplaatst of genomineerd voor bijna een dozijn prijzen door de Drum Awards, Stevie American Business Awards, Performance Marketing Awards, en marketingprofessionals rangschikten impact.com als nummer één op het gebied van technologie en gebruiksgemak in een Martech Recordonderzoek.

Vooruitblikkend zal impact.com deelnemen aan de komende evenementen, waaronder OMR, DMEXCO en nog veel meer.Meer informatie over de dynamiek van het bedrijf is te vinden op impact.com. </ OVER impact.com impact.com, ‘s werelds toonaangevende managementplatform voor partnerschappen, verandert de manier waarop bedrijven alle soorten partnerschappen beheren en optimaliseren – inclusief traditionele beloningspartners, beïnvloeders, uitgevers van commerciële content, B2B en meer. Het krachtige, speciaal gebouwde platform van het bedrijf maakt het gemakkelijk voor bedrijven om een ecosysteem van partnerschappen te creëren, te beheren en te schalen met de merken en gemeenschappen die klanten vertrouwen om aankopen te doen, informatie te krijgen en zichzelf te vermaken thuis, op het werk of onderweg. Om meer te weten te komen over hoe het technologieplatform en de partnerschapsmarktplaats van impact.com omzetgroei stimuleren voor wereldwijde bedrijfsmerken zoals Uber, Shopify, Lenovo, L’Oreal, Fanatics en Levi’s, ga naar www.impact.com. CONTACTEN Julia Linehan, The Digital VoiceJulia@thedigitalvoice.co.uk Jenna Mills, impact.comjenna.mills@impact.com

Contactgegevens:

Name: Julia Linehan
Email: julia@thedigitalvoice.co.uk
Job Title: PR and Communications

Tags:   United States, Wire