header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Inzicht in uw witwasrisico’s

Aug 4, 2022 6:48 AM ET

Het witwassen van geld is een belangrijk misdrijf waarop straffen staan. Organisaties en bedrijven die zich niet bewust zijn van de anti-witwasvoorschriften, kunnen onbedoeld in het midden van een strafrechtelijk onderzoek terechtkomen. Daarom moet elk bedrijf op de hoogte zijn van de witwasregels en -activiteiten die financiële instellingen waarschuwen voor verdachte activiteiten en een bedrijf in de problemen kunnen brengen.

Meverly Benjamin

Meverly Adjhei Benjamin. Met dank aan Meverly Adjhei Benjamin Consultancy ®

Examples of Major Money Laundering Cases

Een snelle Google-zoekopdracht levert vele praktijkgevallen op waarbij een bedrijf in de problemen is gekomen met zware financiële gevolgen en gevangenisstraf omdat het niet streng genoeg controleerde op het voorkomen en opsporen van witwaspraktijken binnen zijn organisatie. Recente voorbeelden zijn:

  • Deutsche Bank betaalde een boete van $7 miljoen voor het niet plaatsen van de vereiste beperkingen op Syrische klanten.
  • Credit Suisse kreeg een boete van 2,1 miljoen dollar omdat ze witwaspraktijken door een drugskartel niet hadden voorkomen.

Wat is witwassen van geld?

Witwassen van geld is de praktijk om geld te nemen dat is verdiend met illegale activiteiten en het geld door het financiële systeem te sluizen op een manier die de oorspronkelijke, snode bron verhult. Het geld wordt dan zo opgenomen dat het lijkt alsof het met legale middelen is verdiend.

Een voorbeeld zou zijn: Een klant neemt $600K in contanten aan winst van zijn drugshandel, en gebruikt het om een huis te kopen. Later wordt het huis verkocht, en de crimineel krijgt zijn $600K terug. Maar als de crimineel nu wordt gevraagd waar hij die 600.000 dollar vandaan heeft, kan hij gewoon zeggen dat het van een legitieme huizenverkoop komt en heeft hij de bonnetjes om dat te bewijzen. Op die manier is het vuile drugsgeld succesvol witgewassen zodat het eruit ziet als schoon vastgoedgeld.

Het bedrijf dat het huis verkoopt en dat de $600K drugsgeld aannam zonder vragen te stellen, kan schuldig bevonden worden aan het mogelijk maken van witwaspraktijken, zelfs als dat bedrijf niet de intentie had om de wet te overtreden.

Een bedrijf kan schuldig worden bevonden aan het witwassen van geld door eenvoudigweg geen beleid en controles te hebben om te identificeren en te voorkomen dat hun bedrijf wordt gebruikt als tussenpersoon in de snode plannen van een misdadiger.

Wie loopt risico?

Alle ondernemingen moeten hun bedrijfsmodel evalueren om te bepalen hoe groot het risico is dat zij ongewild betrokken raken bij een witwasconstructie.

Bedrijven met het grootste risico:

  • Handelen grote hoeveelheden en/of dollarbedragen aan elektronische betalingen.
  • In ontvangst nemen van grote hoeveelheden contant geld
  • Verstuur grote hoeveelheden geld terug naar klanten, of verkoop een product dat gemakkelijk weer in geld kan worden omgezet
  • Zakendoen met buitenlandse klanten, vooral in risicovolle landen als Iran, Noord-Korea, Syrië, Turkije, Cyprus, en nog veel meer
  • Bedrijven die werken in industrieën die anonimiteit bieden, zoals cryptocurrency

Know Your Customer (KYC)

De beste verdediging tegen het witwassen van geld die momenteel door grote instellingen wordt gebruikt, is Know Your Customer (KYC). Deze strategie moedigt organisaties aan om de ware identiteit van hun klanten te leren kennen en te begrijpen wat de bron van het geld van de klant is. Het is ook belangrijk om het koopgedrag van de klant te begrijpen en na te gaan of dit afwijkt van de normen in uw sector. Als een klant plotseling zijn gedrag wijzigt, is het belangrijk om deze gevallen op te sporen en nauwkeurig te onderzoeken. Het doel van KYC is eenvoudigweg verdacht gedrag van klanten te identificeren.

Hoewel het verleidelijk is voor een bedrijf om zich niet te verdiepen in het privéleven van hun klanten, moet uw bedrijf erkennen dat het nalaten van Know Your Customer kan leiden tot enorme negatieve gevolgen voor uw bedrijf, en dus uw eigen levensonderhoud.

Huur een deskundige

Gezien de complexiteit van bedrijfsfinanciën en de sluwheid van criminelen, kan geen enkele internetbron alomvattend advies geven. Om het witwasrisico en de operationele zwakke punten van uw bedrijf te begrijpen, is een grondig advies nodig.

Als uw bedrijf niet groot genoeg is om een voltijdse compliance officer aan te stellen, kunt u het best een compliance consultant inhuren, zoals Meverly Adjhei Benjamin Consultancy Firm. Dit bedrijf beschikt over geavanceerde expertise, een educatieve achtergrond en ervaring met het beperken van witwasrisico’s in de praktijk. Contact Meverly Adjhei Benjamin vandaag nog voor een gratis eerste consult, en kom meer te weten over de mogelijkheden die uw bedrijf kan toepassen om zich te beschermen tegen witwaspraktijken en het risico op witwaspraktijken te verkleinen.

Contactgegevens:

Name: Maria Popova
Email: info@wealthleadgen.com
Job Title: Brand Manager
Tags:   United States, Wire