header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Fierce Inc.’s nieuwe ‘Pulse’ app traceert stress, biedt coaching om $300 miljard aan productiviteitsverlies tegen te gaan

Aug 11, 2022 1:51 AM ET

SEATTLE, 9 augustus 2022 – Nu de wereld worstelt met toenemende stress op de werkvloer, brengt Fierce Inc., een wereldwijd bedrijf voor leiderschapsontwikkeling en -training, een visionaire nieuwe “Pulse” app uit die ontworpen is om mensen te helpen hun stress en hartslag in real time bij te houden.

Het bedrijf, dat vooral bekend staat om zijn innovatieve gebruik van kunstmatige intelligentie (AI), Metaverse en interactieve 3D virtuele werknemersopleidingen en simulatiess, heeft een app gemaakt waarmee mensen kunnen leren wat hun stress triggert, zelfbewustzijn kunnen opbouwen, een coach kunnen krijgen en een plan kunnen maken om stress te verminderen en ondersteuning te krijgen.

Het Fierce-apparaat gaat verder dan de traditionele draagbare apparaten en helpt mensen bij het opsporen van wat stress veroorzaakt, biedt vervolgens toegang tot deskundigen om hen te helpen met een oplossing om hun situatie beter te beheren of gebruikt hun geavanceerde AI-bot om de oplossingen te vinden om hun moeilijkste uitdagingen aan te pakken en linkt naar extra hulpbronnen. Een recent onderzoek onder 2.100 respondenten uit vier landen, uitgevoerd door Deloitte en Workplace Intelligence, wees uit dat “bijna 70% van de C-suite serieus overweegt ontslag te nemen voor een baan die hun welzijn beter ondersteunt.”

“Pulse gaat over het aanpakken van je stress, niet alleen het beheren ervan,” zegt Beltran. “Het gaat over weten wie je bent. … Ons doel is om te komen tot relateerbare, productieve gesprekken en feedback tussen mensen zonder angst, bezorgdheid en stress.”

Fierce, een 20-jarig trainingsbedrijf, voerde zijn eigen onderzoek uit, geleid door Dr. Gabe de la Rosa, een veteraan bedrijfspsycholoog die bij de Amerikaanse marine heeft gewerkt. Het onderzoek wijst uit dat stress besmettelijk is, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat, die leidt tot fouten, meer stress en meer fouten.

De app biedt een drie-stappen-cyclus. De eerste stap is het verkrijgen van een basislijn van iemands stressniveau, het leren van iemands triggers, het opbouwen van zelfbewustzijn en het koppelen van het mentale met het fysiologische. De tweede stap is dat gebruikers een coach krijgen om je te helpen je gegevens te identificeren en je te helpen je grootste stressor als eerste aan te pakken. De derde stap is om je te helpen de vaardigheid onder de knie te krijgen om stress te verminderen en je productiviteit te verhogen door je de vaardigheden aan te reiken om de stressfactor te elimineren, wat uiteindelijk neerkomt op een gesprek met jezelf en anderen.

Voorlopige gegevens van de Pulse-app, die nu beschikbaar is voor eerste registratievoorafgaand aan de officiële lancering in september, heeft meerdere verbijsterende resultaten aangetoond, waaronder:

  • 14 ecrease in angst
  • 10 ecrease in stress
  • 8 ecrease in burnout
  • 11% toename in veerkracht
  • Significante toename in organisatorische cohesie en betrokkenheid

Pulse gebruikt Heart Rate Variability (HRV) om stress objectief te meten. Het categoriseert stress en koppelt het aan specifieke tijden en gebeurtenissen via integraties met outlook/google calendar en GPS, waardoor de gebruiker zijn ware oorzaken kan ontcijferen en identificeren. Beltran onderstreept de waarde van deze aanpak en merkt op: “De app wijst stressoren aan en kan zowel het individu als het bedrijf helpen identificeren of het werd uitgelokt door iets in het persoonlijke leven van de werknemer, een tijdelijke intensieve werkplekopdracht of meer macro-bedrijfskwesties zoals het identificeren van tekenen van een giftige werkcultuur.”

“We koppelen zelfbewustzijn, het identificeren van onze moeilijkste uitdaging, en overgaan tot actie allemaal in 2 weken en één coachsessie,” zegt Beltran. “Er is een direct verband tussen het vermijden van belangrijke gesprekken en de stress die dat veroorzaakt binnen organisaties. De clou is dat we verder gaan dan het identificeren van stress en de tools en ‘wat nu’ bieden om je stressoren te elimineren waarbij onvermijdelijk anderen betrokken zijn”

Voor meer informatie, neem contact op met Neil Foote, Ascendant Group Branding, neilfoote@ascendantgroupbranding.com, 214.448.3765.

Contactgegevens:

Name: Neil Foote
Email: neilfoote@ascendantgroupbranding.com
Job Title: Senior Brand Manager

Tags:   United States, Wire