header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Hoe omgaan met gedwongen wijzigingen in de BOQ van een project door de klant tijdens een aanbesteding?

Sep 23, 2022 2:10 AM ET

Het is frustrerend als klanten midden in de aanbesteding plotselinge veranderingen in de omvang van de stuklijst sturen. Het duwt uw tijdlijn naar achteren en betekent meer kosten, om dat punt niet te benadrukken! Maar hoe vermijd je deze valkuilen om het verlies van het reeds voltooide werk te minimaliseren?

De wijzigingsfase

De klant meldt je dat er een wijziging is in de bill of quantity en nu moet je er iets aan doen. In veel gevallen bevat de bill of quantity duizenden rijen en nieuwe documentatie van het projectontwerp.

Dit kan een moeilijke taak zijn, want je moet ervoor zorgen dat de wijzigingen geen negatieve invloed hebben op het projectbudget of de tijdslijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de klant altijd gelijk heeft. Je moet daarom je best doen om aan hun behoeften tegemoet te komen.

Aangezien het meeste werk tegenwoordig handmatig wordt gedaan met behulp van excel sheets met calculatieformules, kost dit tijd en veroorzaakt het fouten.

Wat je moet kunnen doen is ten eerste:

  1. Ontdekken welke wijzigingen zijn doorgevoerd en waar in de nieuwe bill of quantity versie.
  2. Je moet de raming vanaf dezelfde plek voortzetten voor de hoeveelheidsregels die niet veranderd zijn.
  3. Je moet de wijzigingen nauwkeurig en zonder vertraging aan de onderaannemers doorgeven.

Tools to Manage Changes

Als het gaat om gedwongen wijzigingen in de bill of quantity of de scope van een project, is het belangrijk om de juiste tools te hebben om ze te beheren. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

  1. Documentatie is de sleutel. Zorg voor een duidelijk en actueel project scope document dat het werk dat gedaan moet worden schetst. Dit zal helpen om scope creep en andere problemen langs de lijn te voorkomen.
  2. Wijzig bouwschattingssoftware kan een waardevolle aanwinst zijn. Met dit soort software kun je wijzigingen gemakkelijk beheren, versies vergelijken, communiceren met belanghebbenden en goedkeuringen krijgen.
  3. Bereid zijn om te onderhandelen. Als een klant een wijziging wil doorvoeren die grote gevolgen heeft voor het project, wees dan bereid te onderhandelen over zaken als prijs, tijdlijn en scope.

Door deze tips te volgen, ben je beter uitgerust om gedwongen wijzigingen in de stuklijst of scope van je project op te vangen.

Je aanpak bij klanten m.b.t. wijzigingen

Er zijn een paar benaderingen die je kunt volgen als het gaat om het managen van gedwongen wijzigingen in de BOQ / scope van een project van de klant tijdens het aanbestedingsproces. Het belangrijkste is om professioneel te blijven en de communicatielijnen met de klant open te houden.

Eén aanpak is dat je een langere deadline voor het indienen van de offerte kunt vragen omdat er veel werk in zit en je meer tijd nodig hebt. De tweede benadering is dat als je de deadline niet kunt halen, je de klant kunt melden dat je dat niet kunt en het is aan hem om te beslissen of hij de deadlines aanpast of je buiten de aanbesteding laat vallen.

Welke benadering je ook kiest, het is belangrijk om te onthouden dat het uiteindelijk je doel is om de aanbesteding te winnen en deze zo winstgevend mogelijk te winnen.

How to compare construction bill of quantity

Conclusie

Het is helaas vrij gebruikelijk in de bouwsector dat de omvang van het project tijdens de aanbesteding verandert, en het is een uitdaging om deze veranderingen te beheren als je er niet op bent voorbereid. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat u alle wijzigingen kunt analyseren en een plan hebt om deze wijzigingen zo efficiënt mogelijk te beheren. Vergeet niet dat u nog steeds de controle heeft over het project en dat het uiteindelijk aan u is hoe u te werk gaat. Met een beetje planning en een vooruitziende blik, zou je in staat moeten zijn om succesvol te navigeren door eventuele gedwongen veranderingen in de scope van de klant.

Voor verdere details, CLICK HERE om contact met ons op te nemen.

CONWIZE.IO

Contactgegevens:

Name: Danit Kellmer
Email: dima@conwize.io
Job Title: Marketing Director
Tags:   United States, Wire