header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Nieuwe onderzoeksgegevens van LexisNexis wijzen op grote verschuivingen in de bedrijfsmodellen van advocatenkantoren en de juridische verwachtingen van bedrijven als gevolg van generatieve AI

Jan 31, 2024 12:00 PM ET

Bijna de helft van de leiders van advocatenkantoren onderzoekt nieuwe business lines of factureerbare mogelijkheden als gevolg van generatieve AI-technologie

NEW YORK, 31 januari 2024LexisNexis® Legal & Professional, een toonaangevende wereldwijde leverancier van informatie en analyses, heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek onder senior leiders van Amerikaanse advocatenkantoren en juridische professionals bij Fortune 1000-bedrijven. Het onderzoek werd uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in de zakelijke impact van generatieve AI-technologie op de juridische sector en hoe deze zichzelf aan het herdefiniëren is.

Snelle invoering en generatieve AI-investeringen

Bijna alle ondervraagde juridische executives verwachten dat hun investeringen in generatieve AI-technologieën de komende vijf jaar zullen toenemen (90%). Uit het onderzoek bleek dat 53% van de Am Law 200-kantoren generatieve AI-tools heeft aangeschaft en dat 45% deze gebruikt voor juridisch werk. 43% van de leiders in de Am Law 200 geeft aan dat hun kantoor een specifiek budget heeft om te investeren in de groeimogelijkheden die generatieve AI biedt in 2024.

Hervorming van het bedrijfsmodel van advocatenkantoren

Generatieve AI biedt advocatenkantoren kansen om waarde te creëren voor hun zakelijke juridische klanten via nieuwe business lines en strategische diensten. 70% gelooft dat deze oplossingen nieuwe werkproducten met toegevoegde waarde voor cliënten mogelijk zullen maken, waarbij ongeveer een derde (30%) verwacht dat deze oplossingen zullen resulteren in een directe impact op de bedrijfsinkomsten. Bijna de helft van de leiders van advocatenkantoren onderzoekt momenteel nieuwe bedrijfsactiviteiten of factureerbare mogelijkheden die mogelijk worden gemaakt door generatieve AI-technologieën (47%). Met betrekking tot de bottom line verwacht bijna de helft (47%) een verlaging van de kosten door het gebruik van generatieve AI-oplossingen.

Meer Fortune 1000 executives verwachten dat generatieve AI waarde zal opleveren voor hun organisaties, waarbij driekwart (76%) kostenbesparingen verwacht voor hun juridische afdelingen en 72% verwacht dat de technologie de mogelijkheid zal vergroten om meer werk intern af te handelen.

“Generatieve AI heeft een enorm potentieel om de bedrijfsmodellen van advocatenkantoren te transformeren en nieuwe vormen van waarde voor hun cliënten te creëren”, zegt Sean Fitzpatrick, CEO van LexisNexis Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. “We werken nauw samen met klanten om onze toonaangevende generatieve AI-tools te integreren in hun workflows om ongekende efficiëntie en kwaliteit te stimuleren voor zowel advocatenkantoren als juridische afdelingen van bedrijven.”

Kloof in AI-verwachtingen

Fortune 1000 in-house counsel hebben hogere verwachtingen over het gebruik van generatieve AI in advocatenkantoren dan Am Law executives.

De grootste kloof bestaat rond de verwachtingen voor veranderingen in facturering. De meerderheid van de Fortune 1000 executives verwacht een verlaging van de facturen van externe adviseurs als gevolg van de efficiëntie die generatieve AI creëert (80%). Zakelijke klanten hebben deze lagere factuurverwachtingen echter niet aan advocatenkantoren gecommuniceerd. Hoewel 43% van de advocatenkantoren het eens was met de stelling dat generatieve AI het aantal factureerbare uren zal verminderen, gaf slechts 9% van de leiders van grote advocatenkantoren aan dat hun zakelijke klanten hen hebben verteld dat ze verwachten dat de facturen van hun bedrijf zullen dalen als gevolg van generatieve AI, en slechts weinig kantoren (11%) zijn hun factureringspraktijken aan het veranderen of zijn van plan dit te doen.

Terwijl twee derde van de bedrijfsjuristen het goedkeurt dat advocatenkantoren generatieve AI gebruiken in juridische zaken, gelooft slechts een derde van de leiders van advocatenkantoren dat hun zakelijke klanten dit gebruik goedkeuren.

De kleinste kloof in verwachtingen wordt gezien met betrekking tot het gebruik van generatieve AI en andere geavanceerde technologie bij advocatenkantoren, aangezien een meerderheid van beide groepen gelooft dat zakelijke klanten dit verwachten van hun externe adviseurs.

Trends in aanwerving

Zowel grote advocatenkantoren als bedrijfsrespondenten geloven dat generatieve AI-technologie invloed zal hebben op de aanwerving, met 27% die verwacht meer technologen aan te nemen in 2024, aangevoerd door 38% van de Am Law 200 leiders die verwachten dit jaar meer technologen, zoals datawetenschappers, aan te nemen om generatieve AI-initiatieven bij hun kantoren te ondersteunen. Aanzienlijk minder respondenten in niet-Am Law-kantoren met 50 advocaten verwachten extra technologen aan te nemen in 2024 (14%).

Het onderzoek onthult een duidelijke kloof tussen Am Law 200 en next tier advocatenkantoren in hun plannen om meer technologen aan te nemen om generatieve AI-initiatieven te ondersteunen. Terwijl bijna 40% van de grootste kantoren (Am Law 200 leiders) verwacht meer mensen aan te nemen op dit gebied in 2024, is slechts 14% van de niet-Am Law kantoren dit van plan. Dit suggereert dat de grootste kantoren agressiever investeren in generatieve AI-technologie en het talent dat nodig is om deze effectief te implementeren. De kloof geeft aan dat kleinere kantoren het risico lopen achterop te raken bij het invoeren van generatieve AI zonder een vergelijkbare focus op het inhuren van technische experts, ook al zijn alle respondenten het erover eens dat deze technologie over het algemeen een positieve impact zal hebben.

Hoewel een meerderheid van de respondenten van advocatenkantoren gelooft dat generatieve AI invloed zal hebben op het leerlingmodel van grote advocatenkantoren (58%), verwacht slechts een klein aantal juridische leiders een afname van het aantal juridische functies in de komende vijf jaar, hoewel een op de vijf Am Law 200 executives een afname van de behoefte aan medewerkers voorspelt.

Juridische analytics en generatieve AI

De onlangs afgeronde 2024 Legal Analytics Survey van Lex Machina liet vergelijkbare resultaten zien, waarbij 68% van de juridische professionals die in hun praktijk gebruikmaken van legal analytics zich het meest enthousiast toonden over en voorbereid waren op generative AI. Twee keer zoveel gebruikers van legal analytics waren enthousiast over generatieve AI in vergelijking met niet-gebruikers (65% tegen 31%). Daarnaast voelden twee keer zoveel gebruikers van legal analytics zich voorbereid op generatieve AI in vergelijking met niet-gebruikers (57% tegen 24%). De resultaten van het onderzoek geven niet alleen aan dat generatieve AI op de voorgrond staat bij de meerderheid van de gebruikers van legal analytics, maar ook dat er een positieve correlatie is tussen de adoptie van legal analytics en de bereidheid om generatieve AI te integreren in de juridische praktijk.

Methodologie

LexisNexis Legal & Professional voerde het onderzoek uit onder 266 managing partners en C-suite leiders bij Am Law 500-kantoren, evenals juridische professionals in Fortune 1000-bedrijven tussen 6 december 2023 en 9 januari 2024. De resultaten omvatten reacties van 114 leidinggevenden bij 68 Am Law 200-kantoren, 102 leidinggevenden bij 79 niet-Am Law 200-kantoren met 50 of meer advocaten, en 50 leidinggevenden bij 44 Fortune 1000-bedrijven. De enquêtes werden in het Engels uitgevoerd via het Forsta-enquêteplatform.

Ga voor meer informatie over de toonaangevende juridische AI-tools van LexisNexis en om een exemplaar van de onderzoeksresultaten te downloaden naar www.lexisnexis.com/genai.

Over LexisNexis Legal & Professional
LexisNexis® Legal & Professional biedt juridische, regelgevende en zakelijke informatie en analyses die klanten helpen hun productiviteit te verhogen, de besluitvorming te verbeteren, betere resultaten te behalen en de rechtsstaat wereldwijd te bevorderen. Als digitale pionier bracht het bedrijf als eerste juridische en zakelijke informatie online met de Lexis® en Nexis® diensten. LexisNexis Legal & Professional, dat klanten bedient in meer dan 150 landen met 11.300 medewerkers wereldwijd, is onderdeel van RELX, een wereldwijde leverancier van informatiegebaseerde analyses en beslissingstools voor professionele en zakelijke klanten.

Media Contact
Dana Greenstein
Directeur Communicatie, Noord-Amerika & UK
LexisNexis Legal & Professional
212-448-2163
[email protected]