header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Colorado Legislature neemt de Child Sexual Abuse Accountability Act aan

Oct 16, 2022 2:56 AM ET

overlevenden van seksueel misbruik tussen 1 januari 1960 en 1 januari 2022 kunnen nu een rechtszaak aanspannen

Denver, CO 13 okt, 2022 Vorig jaar heeft de wetgever van Colorado de Child Sexual Abuse Accountability Act of CSAA ondertekend. De wet, die in januari van kracht werd, staat degenen die als minderjarige seksueel misbruik of wangedrag hebben overleefd toe een civiele vordering in te stellen tegen personen of entiteiten die jeugdorganisaties beheren.

Op grond van deze nieuwe wet kunnen overlevenden die tussen 1 januari 1960 en 1 januari 2022 misbruik hebben meegemaakt, een vordering indienen. Zij moeten hun actie echter beginnen voor 1 januari 2025. Ondanks deze tijdslimiet zijn er andere beschermingen voor eisers. In elke misbruikzaak die onder deze wet wordt aangespannen, mag de rechtbank of de jury geen schadevergoeding toekennen aan de overlevende van het wangedrag.

Meer over de wet

De nieuwe wet maakt het nu mogelijk voor eisers om een vordering in te stellen tegen “actoren”, beheersorganisaties, openbare werknemers of openbare entiteiten die verantwoordelijk zijn voor misbruik. Onder actoren vallen alle personen die beschuldigd worden van seksueel wangedrag. Beheersorganisaties kunnen echter ook een openbare entiteit zijn die een jeugdprogramma beheert, waarbij zij:

  • volwassenen aannemen als werknemers, agenten of vrijwilligers;
  • gedragsnormen vaststellen voor hun werknemers, agenten of vrijwilligers; of
  • potentiële werknemers, agenten of vrijwilligers screenen.

Omdat deze wet veel gevallen van seksueel misbruik van een minderjarige dekt, is de definitie van jeugdprogramma vrij breed. In feite beschrijft § 13-20-1201 dit als “een evenement, programma, dienst of andere onderneming waaraan een minderjarige deelneemt”. Dit omvat elke organisatie die volwassenen in een verantwoordelijke of vertrouwenspositie plaatst ten opzichte van minderjarigen, ongeacht het soort activiteit. Programma’s die voorschoolse of K-12 onderwijsdiensten of naschoolse activiteiten aanbieden vallen ook onder deze wettelijke definitie.

Beschikbare schadevergoeding

Naast het openstellen van de verjaringstermijn voor seksueel misbruik, schetst de wet ook de beschikbare schadevergoeding. Volgens § 13-20-1205 kan een eiser maximaal 500.000 dollar ontvangen, tenzij hij duidelijk bewijs heeft dat de verweerder heeft nagelaten corrigerende maatregelen te nemen toen hij van het misbruik op de hoogte werd gesteld. In deze gevallen is de maximale schadevergoeding 1 miljoen dollar.

Er is slechts één uitzondering op deze regel. Als de gedaagde een ambtenaar of overheidsinstantie is, geldt de schadevergoeding op grond van § 24-10-114. De limiet onder deze wet is $350,000 voor een enkel voorval van wangedrag.

Wat dit betekent voor overlevenden

Waarom de wet een grote zegen is voor overlevenden van seksueel misbruik, is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de tijdslimiet voor het indienen van een claim. Attorney Michael Blanton, een van de partner advocaten van Gerash Steiner Blanton, P.C., zegt dat eisers eerder vroeger dan later actie moeten ondernemen.

Gezien het feit dat de door deze wetgeving in het leven geroepen rechtsgrond slechts beschikbaar is tot 1 januari 2025, is het belangrijk dat slachtoffers van seksueel wangedrag zo snel mogelijk actie ondernemen om hun wettelijke rechten te beschermen,” zegt Blanton. “Dit geldt met name voor slachtoffers van seksueel wangedrag dat mogelijk tientallen jaren geleden heeft plaatsgevonden, en waartegen geen actie zou kunnen worden ondernomen, behalve voor de smalle mogelijkheid die deze nieuwe wet biedt.

Maar Blanton wil niet dat overlevenden worden ontmoedigd om hulp te zoeken. “We moedigen alle slachtoffers van seksueel wangedrag aan om zich te informeren over hun rechten, en snel actie te ondernemen om die rechten te beschermen. We zouden vereerd zijn als u contact met ons wilt opnemen om meer te weten te komen over uw rechten onder deze nieuwe wet.

Over Gerash Steiner Blanton, P.C.:

De advocaten van Gerash Steiner Blanton, P.C. begrijpen wat er in veel gevallen op het spel staat. Met tientallen jaren ervaring in het bedienen van gemeenschappen rond Denver, geloven wij dat iedereen een advocaat verdient. Daarom vechten we altijd voor de rechten en vrijheden van onze cliënten. Met een AV-Preeminent rating van Martindale-Hubbell voor ethische uitmuntendheid en verschillende topadvocaat erkenningen, is het ons doel om de stemmen van onze cliënten te beschermen.

Als u een overlevende bent van seksueel misbruik of wangedrag, zijn we hier om u meer te vertellen over de rechten die u onder deze wet worden geboden. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk en vrijblijvend gesprek.

Contactgegevens:

Dianne Noah
[email protected]
Office Manager
Gerash Steiner Blanton, P.C.
1775 Sherman Street, Suite 1650
Denver, CO 80203
(303) 830-0630