header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Hoe stijgende rentevoeten uw financiën kunnen beïnvloeden

Oct 17, 2022 1:31 AM ET

Misschien heb je het nieuws gezien dat de Federal Reserve de rente gedurende 2022 gestaag heeft verhoogd. De Federal Funds Rate, is het tarief waartegen banken elkaar ‘s nachts geld lenen en uitlenen. Het beïnvloedt ook de algemene economie, inclusief de rente op consumentenleningen. Hoe kan een stijgende rente uw financiën beïnvloeden? Laten we eens kijken naar een paar manieren waarop u beïnvloed kunt worden.

Obligaties

Stijgende rentetarieven kunnen uw beleggingen op verschillende manieren beïnvloeden, en obligaties zijn daarvan het meest eenvoudige voorbeeld. Als de rente stijgt, dalen de obligatiekoersen en omgekeerd. Waarom gebeurt dit? Obligaties zijn in wezen een lening die bedrijven of overheden – de lener – aangaan. Gewoonlijk betaalt de lener rente aan de obligatiehouder totdat de obligatie vervalt en de hoofdsom verschuldigd is. Wanneer de rente stijgt, nemen de kosten van het lenen van geld doorgaans toe, waarbij de lener meer rente betaalt aan de geldschieter. Omdat nieuwe obligaties de geldschieter meer geld opleveren, wordt het moeilijker om bestaande obligaties met een lagere rente dan de huidige marktrente door te verkopen. De obligaties worden vaak tegen een lagere prijs doorverkocht om dit verschil te compenseren. Opmerkelijk is dat, op voorwaarde dat de emittent van de obligatie niet in gebreke blijft, kredietverstrekkers die de obligatie tot de vervaldag aanhouden, hun volledige hoofdsom terugkrijgen. Zoals bij alle beleggingen zijn er risico’s verbonden aan effecten zoals obligaties, waaronder duration, krediet, wanbetaling, liquiditeit en inflatie.

Leningen

Waarbij bestaande leningen met een vaste rente niet worden beïnvloed door stijgende rentetarieven, kan een stijgende rente doorgaans een hogere rente op nieuwe consumentenleningen betekenen. Dit kan van toepassing zijn op alles van hypotheken tot persoonlijke leningen, studentenleningen en meer.

While existing fixed-rate loans are not affected by changing interest rates, if you have an existing loan with a variable interest rate, that rate can change. Het tarief kan stijgen als de marktrente stijgt en dalen als de marktrente daalt. Voor consumenten met een lening met variabele rente kan een stijgende rente een hogere maandelijkse betaling betekenen.

Kredietkaarten

In het algemeen hebben kredietkaarten een variabele rente. Dit betekent dat de rentevoet mee kan veranderen met de marktrente. Om het nog ingewikkelder te maken, kan één enkele kredietkaart verschillende rentevoeten hebben, waaronder het aankoop-APB (het tarief dat geldt voor aankopen die u doet), het voorschot-APB (het tarief dat geldt voor een voorschot in contanten) en het saldo-overschrijvings-APB (het tarief dat geldt voor een saldo-overschrijving). Als u een saldo heeft, kan het bedrag aan rente dat u over dit saldo betaalt, stijgen als de rente stijgt.

Sparen

Als u een spaarrekening heeft of van plan bent geld op een depositocertificaat (CD) te zetten, kan een stijgende rente betekenen dat u meer rente op uw geld verdient. Als u een spaarrekening heeft, kan het zijn dat de rente automatisch wordt aangepast. Bestaande CD’s hebben een vaste rente tot het einde van de looptijd, maar nieuwe CD’s zullen waarschijnlijk de hogere rente weergeven.

De rente in de gaten houden

Stijgende rentetarieven kunnen consumenten op verschillende manieren beïnvloeden. Of het nu gaat om creditcards, beleggingen, verdiende rente of een nieuwe lening, het is essentieel om te weten met welke rente u akkoord gaat, de voorwaarden te begrijpen en ervoor te zorgen dat u begrijpt hoe de rente de impact van uw financiële beslissingen zal veranderen.

Bron: iQuanti

Contactgegevens:

Name: Michael Bertini
Email: [email protected]
Job Title: Consultant
Tags:   United States, Wire