header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Wat zijn de verschillende soorten kredietscores en hoe werken ze?

Nov 22, 2022 12:59 AM ET

Wanneer u een advertentie of dienst ziet die u aanbiedt om uw kredietscore te laten zien, wist u dan dat dit niet noodzakelijkerwijs dezelfde score is die de grote banken en kredietverstrekkers gebruiken? Hier is wat u moet weten over de verschillende soorten kredietscores en hoe ze moeten worden gebruikt.

Wat is een kredietscore?

Een kredietscore is een meting van de kredietwaardigheid als een getal van drie cijfers tussen 300 en 850. Hoe hoger het getal, hoe betrouwbaarder u geacht wordt het geleende geld terug te betalen. Dit betekent dat u een betere kans hebt om te worden goedgekeurd voor nieuwe kredietlijnen.

Hoe wordt mijn kredietscore gemeten?

In de VS worden kredietscores meestal gerapporteerd aan de hand van een van de twee soorten modellen.

  • FICO Score: Een FICO Score is waar de meeste mensen aan denken als ze het over hun kredietscore hebben. FICO staat voor “Fair, Isaac and Company” (dat nu de Fair Isaac Corporation heet) en werd in 1989 ontwikkeld als een manier voor schuldeisers om hun aanvragers beter te beoordelen. Vandaag worden FICO-scores gebruikt door meer dan 90 procent van de belangrijkste kredietverstrekkers en zijn ze de dominante metriek geworden bij veel kredietbeslissingen.
  • VantageScore: Een VantageScore is een alternatief voor het FICO-model dat in 2006 werd ontwikkeld als een samenwerking tussen de drie belangrijkste kredietbureaus: Equifax, Experian en TransUnion. Wanneer een kredietdienst of uw creditcard uw kredietscore weergeeft, ziet u in het algemeen uw VantageScore.

FICO Score vs. VantageScore: Wat is het verschil?

In veel opzichten lijkt een VantageScore erg op een FICO Score. Ze gebruiken dezelfde schaal en kijken naar dezelfde criteria uit uw kredietgeschiedenis. Die input wordt echter anders gewogen, en dus is er bijna altijd een verschil tussen uw FICO en VantageScore. Dit kan soms leiden tot verwarring of verkeerde interpretaties. Bijvoorbeeld, het punt waarop uw VantageScore stijgt van “Redelijk” naar “Goed” is 661. Met uw FICO-score hebt u echter 670 nodig om een “goede” score te hebben. Aangezien kredietverstrekkers voornamelijk het FICO-model gebruiken, wilt u altijd zeker weten wat uw echte FICO-score is voordat u een nieuwe kredietlijn aanvraagt. Uw VantageScore kan echter dienen als een goede indicator van wat uw FICO Score zou kunnen zijn.

Hoe u uw kredietscore

Of u nu kiest voor een kredietscore, dezelfde goede dagelijkse gewoonten helpen om deze zo hoog mogelijk te maken. Dit is wat u moet doen om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor schuldeisers:

  • Betaal uw rekeningen altijd op tijd. Gebruik autopay om dit proces naadloos te laten verlopen.
  • Gebruik niet te veel van uw krediet. Ga nooit boven de 30 procent van uw kredietlimiet.
  • Draag geen saldo. Dit zal uw kredietgebruik schaden en rente oplopen, waardoor het moeilijker wordt om uw geplande betalingen te doen.
  • Houd oude kaarten open (zolang er geen jaarlijkse kosten zijn). Hoe ouder uw kredietlijnen, hoe beter uw rating.
  • Beperk uw aanvragen voor creditcards of leningen. Vijf of meer in één jaar geeft een slecht beeld.
  • Controleer uw kredietrapporten regelmatig op fouten. U mag ten minste drie gratis downloads per jaar doen, een van elk van de drie grote kredietbureaus.

De bottom line

Uw kredietscore toont uw kredietwaardigheid. Veel kredietverstrekkers gebruiken FICO-scores om dit te bepalen, maar VantageScore is een andere goede manier om na te gaan hoe u ervoor staat. Oefen dagelijks goede kredietgewoonten, zoals het op tijd en volledig betalen van uw rekeningen en een minimaal verbruik.

Contactgegevens:

Name: Keyonda Goosby
Email: [email protected]
Job Title: Consultant

Tags:   Dutch, United States, Wire