header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Basisregels voor darts die je als beginner moet kennen

Jan 4, 2023 1:54 AM ET

Darts is zijn oorsprong in de pubs van Engeland ontgroeid tot een internationaal erkende sport voor zowel mannen als vrouwen en trekt een gepassioneerd en vaak partijdig publiek. De sport wordt nog steeds veel gespeeld door amateurs, meestal in een pub, en het kan even duren voordat je de techniek onder de knie hebt – maar kennis van de regels is een even belangrijk onderdeel van darts. Zelfs als je alleen in een pub met vrienden speelt, zal enige kennis van de regels en etiquette van het darten je plezier in het spel vergroten. Hier zijn enkele basisprincipes om te overwegen.

Regels en variaties

Er zijn een paar regels en variaties. Als je in een meer informele omgeving speelt, kun je het beste naar de lokale regels vragen voordat je begint.

Darts 501 & 301

Als je grote dartstoernooien op TV bekijkt, PDC.tv is een gangbare keuze, zal het bijna altijd de darts 501 regels volgen. Spelers beginnen met een totaal van 501 of 301, en moeten met zo weinig mogelijk darts tot precies nul zien te komen. Er worden drie darts per keer gegooid (behalve om te finishen, waarbij elk van de drie darts het spel kan beëindigen). In tegenstelling tot sommige andere regelvarianten kunnen de spelers met hun openingsdart overal op het bord slaan – meestal gericht op treble 20, de hoogst scorende ring. Bullseye scoort 50, de buitenste ring 25, en dubbel en driedubbel respectievelijk de waarde van de ring. Als de score van een speler op 1 of onder nul komt, is hij bust, en gaat hij terug naar de waarde van zijn laatste score.

Around the Clock

Dit is het populairste alternatieve spel dat gespeeld wordt door casual spelers. Around the Clock wordt gespeeld door elke speler die elk nummer in volgorde (1-20) probeert te raken met drie darts per beurt. Dubbels en dubbels worden in deze variant genegeerd. Wie als eerste de klok rond heeft, wint.

Cricket

Cricket is iets ingewikkelder. De spelers gooien drie pijltjes, en gooien een muntje op om te zien wie het eerst \’slaat\’. De slagman gooit dan, en als hij meer dan 40 scoort wordt het extra totaal toegevoegd aan zijn \’innings\’ – bijvoorbeeld, een score van 100 voegt 60 \’runs\’ toe. De \’bowler\’ mikt alleen op de buitenste ring en de bullseye, en scoort respectievelijk één of twee \’wickets\’. Als de slagman één van die ringen raakt, verliest hij dezelfde wickets. Er zijn 4 wickets in een innings. De doelringen kunnen worden veranderd, om het gemakkelijker te maken voor minder vaardige spelers.

Uitrusting en kleding

Als je maar af en toe speelt, is de kans groot dat je geen set darts bezit. Maar voor regelmatige, of meer serieuze amateurspelers zijn ze onmisbaar. Je raakt gewend aan het gewicht en het gevoel van de barrel en shafts (die sterk kunnen variëren). Als je meedoet aan toernooien, wil je misschien wel een uniek shirt om in te spelen – er zijn bedrijven die je helpen je eigen shirt te ontwerpen op basis van jouw specificaties, bijvoorbeeld owayo custom darts shirts. Als je je eigen dartbord koopt, zorg er dan voor dat het van stevig materiaal is gemaakt, met traditioneel varkenshaar (samengeperste sisalvezels) op de voorkant.

Etiquette

Zoals bij elke sport of spel, of je nu een professional bent of een gelegenheidsspeler in de kroeg, zijn er ongeschreven regels om rekening mee te houden. Als je dat niet doet kan dat leiden tot een ijzige ontvangst van medespelers, of tot het weigeren van wedstrijden. Laten we er een paar bekijken.

Niet afleiden

Darts vereisen concentratie, dus het spreekt vanzelf dat je in geen geval moet proberen je tegenstander opzettelijk af te leiden. Toevallige afleiding komt voor, vooral in de kroeg, maar je kunt voorkomen dat je er een bent door rustig achter je tegenstander te gaan staan, en niet te dicht bij hem te gaan staan als hij gaat gooien.

Remove darts after the score has been calculated

Dit gebeurt vaak, vooral bij nieuwe spelers. Darts moeten op hun plaats blijven totdat er een score is afgesproken, want die dicht bij twee of meer ringen moeten misschien nader worden bekeken. Houd er rekening mee dat sommige spelers de score langzamer berekenen dan anderen.

Minimal small talk

Concentratie gaat verder dan het eigenlijke gooien van de darts. Als je met vrienden bent in een heel ongedwongen setting zal er waarschijnlijk veel gekeuvel zijn, maar een formeler spel vereist een meer zwijgzame aanpak. Deel uitmaken van een professioneel team vereist meer ervaring en kennis over het spel en de rol die je in het team speelt.

Wat je vaardigheidsniveau ook is, en waar (en met wie) je ook speelt, het kennen van de regels – geschreven en ongeschreven – zal je plezier in het darten vergroten. En het zou ook je spel moeten verbeteren!

Contactgegevens:

Name: Milos Dosen
Email: [email protected]
Job Title: CFO
Tags:   Dutch, United States, Wire