header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


De National Advertising Division beveelt RhinoSystems aan te stoppen met de beperkte beweringen dat neusspoelsystemen virusziekten kunnen helpen voorkomen.

Jan 19, 2023 10:17 AM ET

New York, NY – 12 januari 2023 – De National Advertising Division (NAD) van BBB National Programs heeft een aantal gewraakte gezondheidsclaims van RhinoSystems, Inc. onderzocht en vastgesteld dat de gewraakte verpakkingsclaims en veel websiteclaims geen viruspreventieclaims bevatten. De NAD adviseerde RhinoSystems echter bepaalde andere gezondheidsclaims te staken die in één televisie- en twee radiospotjes of op de Naväge-website verschenen, waaronder:

  • De uitdrukkelijke viruspreventieclaim op de Naväge-website “het gebruik van producten zoals Naväge Nasal Care vermijdt niet alleen steroïden en pillen, maar helpt ook allergieën, post-nasal drip en een verkoudheid of griep te voorkomen.”
  • Alle impliciete viruspreventieclaims in haar televisiecommercial van 2022, de twee gewraakte radiospotjes en op de website van Naväge.
  • De claim op de Naväge-website “doctors love nasal irrigation.”

De gewraakte claims zijn aangevochten door concurrent NeilMed Pharmaceuticals, fabrikant en leverancier van concurrerende neusspoelsystemen.

De partijen bij de betwisting betwistten niet dat zoute neusspoeling virussen “wegspoelt” of dat het verlichting en verzachting van symptomen biedt. Bij de NAD ging het erom of de uitdrukkelijke en impliciete beweringen van de adverteerder een boodschap overbrengen dat het gebruik van Naväge of neusspoeling het risico op het oplopen van een verkoudheid, griep of ander virus voorkomt of vermindert, en zo ja, of die beweringen worden ondersteund.

Viruspreventieclaims

Bij de beoordeling van de claims van RhinoSystems voor Naväge heeft de NAD vastgesteld dat bepaalde van de gewraakte websiteclaims en alle gewraakte verpakkingsclaims in het algemeen verwijzen naar het wegspoelen van kiem- en virusdeeltjes en niet het niveau van viruspreventieclaims bereiken. Sommige beweringen gaan bijvoorbeeld zo ver dat de consument zich na het wegspoelen van de kiemen gezonder zal voelen, maar niets wijst erop dat het gebruik van het product griep of een andere virale ziekte zal voorkomen.

Het NAD stelde echter vast dat een impliciete viruspreventieboodschap wordt overgebracht in de 2022 televisiecommercial van Naväge, twee gewraakte radiospots en door twee claims op de website van Naväge die melding maken van het wegspoelen van “besmettelijke” ziektekiemen en/of bacteriën.

Cold and flu prevention claims are impactful to consumers and should be supported by competent and reliable scientific evidence that fits the claim. De NAD onderzocht het door de adverteerder verstrekte bewijs voor claims dat het gebruik van Naväge of neusspoeling consumenten kan helpen infectieziekten zoals verkoudheid en griep te voorkomen of te vermijden en stelde vast dat de adverteerder zijn claims onderbouwde met studies met methodologische gebreken met betrekking tot de populaties, controles en verschillende toedieningsmethoden die niet goed pasten bij de brede preventieclaims. Dienovereenkomstig adviseerde de NAD om dergelijke claims te staken.

“Doctors Love Nasal Irrigation” Claim

NeilMed maakte bezwaar tegen claims op de website van Naväge die stellen: “Doctors Love Nasal Irrigation. Waarom? Omdat het klinisch bewezen is dat het sinuscongestie veilig en effectief verlicht door allergenen, slijm en besmettelijke ziektekiemen uit de lucht te spoelen. En het doet dit volledig natuurlijk zonder medicijnen.”

Wile NAD was het niet eens met NeilMed dat de “doctors love” claim een specifieke voorkeur van artsen voor Naväge aangeeft, NAD concludeerde wel dat het de boodschap overbrengt dat een significant aantal artsen tot een consensus is gekomen; daarom vereist een dergelijke claim een goed uitgevoerd, willekeurig en statistisch significant onderzoek onder artsen als onderbouwing.

NAD bepaalde dat het bewijs in het dossier met betrekking tot aanbevelingen van medische verenigingen en instellingen voor neusspoeling niet geschikt is om de meer algemene claim in kwestie te onderbouwen, en beval aan de claim in te trekken. De NAD merkte op dat niets in haar beslissing de adverteerder belet om een beperktere claim in te dienen op basis van de specifieke aanbevelingen van medische verenigingen en instellingen in het dossier.

Tijdens de procedure staakte RhinoSystems vrijwillig bepaalde pandemiegerelateerde aangevochten claims, die verschenen in een televisiecommercial op de Naväge website.

In de verklaring van de adverteerder verklaarde RhinoSystems dat het “de aanbevelingen van de NAD zal opvolgen”. De adverteerder verklaarde verder dat hoewel het respectvol oneens is met de conclusies van de NAD betreffende het gebrek aan overeenstemming tussen zijn studies en de betwiste claims en blijft geloven dat zijn claims worden ondersteund, “RhinoSystems is een voorstander van het zelfregulerende proces en zal bij toekomstige reclame rekening houden met de aanbevelingen van de NAD.”

Alle samenvattingen van BBB National Programs case decision samenvattingen zijn te vinden in de case decision library. Voor de volledige tekst van NAD, NARB, en CARU beslissingen, abonneer u op het online archief.

Over BBB National Programs: BBB National Programs, een non-profit organisatie, is de thuisbasis van de U.S. onafhankelijke industrie zelfregulering, momenteel met meer dan een dozijn wereldwijd erkende programma\’s die al meer dan 50 jaar het vertrouwen van de consument in het bedrijfsleven helpen vergroten. Deze programma\’s bieden diensten voor verantwoording door derden en geschillenbeslechting die bestaande en opkomende industrieproblemen aanpakken, een eerlijker speelveld voor bedrijven creëren en een betere ervaring voor consumenten. BBB National Programs blijft haar werk ontwikkelen en haar impact vergroten door zakelijke begeleiding en bevordering van beste praktijken op gebieden als reclame, marketing gericht op kinderen en jongeren, gegevensprivacy, geschillenbeslechting, autogarantie, technologie en opkomende gebieden. Ga voor meer informatie naar bbbprograms.org.

Over de National Advertising Division: De National Advertising Division (NAD) van BBB National Programs biedt onafhankelijke zelfregulering en diensten voor geschillenbeslechting, en begeleidt de waarheidsgetrouwheid van reclame in de hele VS. De NAD beoordeelt nationale reclame in alle media en haar beslissingen stellen consistente normen vast voor de waarheid en nauwkeurigheid van reclame, waardoor consumenten op zinvolle wijze worden beschermd en het speelveld voor bedrijven gelijk wordt getrokken.

Contactgegevens:

Name: Abby Hills
Email: [email protected]
Job Title: Director of Communications

Tags:   Dutch, United States, Wire