header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


5 vragen om te stellen aan een potentiele nieuwe werkgever

Feb 8, 2023 4:24 PM ET

Aan het einde van een sollicitatiegesprek zal een interviewer meestal even de tijd nemen om te vragen of de kandidaat nog vragen voor hem heeft. Potentiële werknemers die weigeren vragen te stellen, kunnen veel cruciale details missen. Sollicitatiegesprekken zijn geen eenrichtingsverkeer. Net zoals een potentiële werkgever vragen stelt om te bepalen of een kandidaat geschikt is voor de functie, hebben kandidaten de kans om te beoordelen of dit de juiste kans voor hen is. Hier zijn enkele van deze vragen die nuttig kunnen zijn om te stellen.

Hoe ziet een typische dag in deze functie eruit?

Terwijl de functiebeschrijving over het algemeen de algemene verantwoordelijkheden beschrijft, staat er zelden in hoeveel van een dag gewoonlijk aan elke taak wordt besteed. De functie kan bijvoorbeeld bestaan uit het opstellen van rapporten over de analyse van concurrenten, e-mailmarketing en copywriting. Maar bij navraag kan blijken dat copywriting de dagelijkse kerntaak is, terwijl e-mailmarketingcampagnes en concurrentieanalyses slechts eens per kwartaal nodig zijn. Als er specifieke taken zijn waarmee toekomstige werknemers meer ervaring hopen te krijgen, kan deze vraag helpen verduidelijken of dat mogelijk is.

Waarom is deze functie beschikbaar?

Soms kan de functie nieuw zijn gecreëerd om te voldoen aan een behoefte aan expertise op een bepaald gebied. In andere gevallen is de vorige werknemer gepromoveerd, overgeplaatst of heeft hij het bedrijf verlaten. Meestal zal de werkgever eerlijk zijn over de omstandigheden van iemands vertrek, zelfs als hij niet veel details geeft. Maar als ze zich indekken of tijd rekken, kunnen kandidaten nagaan wat huidige en voormalige werknemers te zeggen hebben over het bedrijf op populaire beoordelingssites voor werkgevers. Kandidaten die iemand vervangen die het bedrijf heeft verlaten, kunnen ook vervolgvragen stellen over hoe lang vorige werknemers de functie hebben bekleed – een hoog verloop kan een indicator zijn van weinig groeimogelijkheden of een moeilijke werkomgeving.

Wat voor soort voordelen biedt het bedrijf?

Dit kan een belangrijke vraag zijn om te stellen in een later stadium of zelfs na het ontvangen van een baanaanbod. Potentiële werknemers zullen van tevoren willen weten of de werkgever een goede ziektekostenverzekering, tandartsverzekering, pensioenregeling, levensverzekering, en meer biedt.

Bij het bespreken van de secundaire arbeidsvoorwaarden kan een werkgever van de gelegenheid gebruikmaken om andere voordelen te bespreken, zoals flexibele werktijden, thuiswerkopties, aandelenopties, verzorgde maaltijden en vergoeding van collegegeld.

Wat zijn enkele van de uitdagingen van deze functie?

Dit is nog een vraag om informatie te krijgen die niet in de functieomschrijving staat. Sommige uitdagingen zijn gewoner dan andere, bijvoorbeeld: budgetbeperkingen, verouderde technologie of een team met weinig personeel. Anderzijds kan deze vraag er ook toe leiden dat een werkgever vrijwillig informatie verstrekt over interne politiek of conflicten tussen teams. Deze vraag kan toekomstige werknemers helpen om de mening van een insider te krijgen over mogelijke obstakels; het biedt ook een opening om te vertellen hoe ze in het verleden soortgelijke problemen hebben aangepakt of opgelost.

Hoe wordt succes in deze functie gemeten?

Afvragen hoe succes wordt gemeten laat potentiële werknemers weten welke factoren de werkgever in overweging neemt bij het bepalen of een kandidaat in aanmerking komt voor promoties of nieuwe kansen. Afhankelijk van de bedrijfstak kunnen de meetcriteria meer of minder duidelijk zijn. Door dit te vragen, kunnen potentiële werknemers weten waarop ze zich tijdens de eerste paar maanden van de baan moeten concentreren en een idee krijgen of vooruitgang in de functie gepaard gaat met concrete maatstaven.

Tips om het maximale uit een sollicitatiegesprek te halen

Het is niet genoeg om de juiste vragen te stellen, veel hangt af van hoe de vragen worden gesteld en van de timing. Hier zijn enkele tips om het proces soepeler te laten verlopen:

  • benader altijd met nieuwsgierigheid: Hoewel geïnterviewden sommige vragen kunnen stellen om te laten zien dat ze onderzoek hebben gedaan naar een bedrijf, willen geïnterviewden over het algemeen geen vragen stellen alleen maar om ze te stellen. Vragen – vooral degene die moeilijk te beantwoorden zijn – moeten voortkomen uit nieuwsgierigheid en openheid.
  • Stel alleen relevante, professionele vragen: Hoewel een interviewer soms persoonlijke details prijsgeeft, vaak in een poging om een vriendelijke sfeer te creëren en het ijs te breken, is het over het algemeen geen goed idee om een interviewer persoonlijke vragen te stellen. Het kan gepast zijn om naar hun opleiding te vragen als dat relevant is voor de discussie.
  • Let op: Tijdens een telefoongesprek of videogesprek kan het gemakkelijk zijn om uit het oog te verliezen wat de interviewer zegt, maar opletten is onontbeerlijk. Weten wat er al gezegd is, helpt kandidaten om herhalende vragen te vermijden en stelt hen in staat om relevante vervolgvragen te stellen waar dat nodig is.

Contact: Don Klein, 1-800-323-7033

Contactgegevens:

Name: Keyonda Goosby
Email: [email protected]
Job Title: Consultant

Tags:   Dutch, United States, Wire