header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Motto Aligners: Een beginnershandleiding voor het dragen van een Retainer

Apr 5, 2023 4:16 PM ET

Het verwijderen van een beugel of het afronden van een clear aligner behandeling kan een spannende tijd zijn, maar dan komt de retainer. Hoewel het ieders droom is om met zijn nieuwe, perfecte glimlach te pronken, zijn beugels een noodzakelijk hulpmiddel om hem te behouden. Dat komt omdat de tanden, ondanks dat ze een jaar of twee lang aligners of een beugel hebben gedragen, nog steeds willen verschuiven als die beugel is verwijderd.

Een retainer kan het verschil maken tussen het behouden van die glimlach of teruggaan naar hoe de tanden waren voor de behandeling – wat later in het leven de gevreesde herbehandeling kan betekenen. Lees verder voor meer informatie over het verschuiven van tanden, soorten retainers en hoe je een retainer op de juiste manier draagt:

De wetenschap achter het verschuiven van tanden

Nog steeds niet overtuigd dat een retainer nodig is? Vergeet niet dat tanden, net als elk ander lichaamsdeel, in de loop der jaren zijn verschoven om zich in hun gewenste positie te vestigen. Bij een orthodontische behandeling worden de tanden in nieuwe posities gedwongen waar het lichaam niet van houdt, maar waar het geen keuze in heeft (dankzij stevig metaal, beugels of aligners).

Wanneer deze rechtzetmethoden zijn verwijderd, wil het lichaam weer terug naar hoe het was! Voor velen betekent dat een verdichting naar het midden, maar dat kan er voor iedereen anders uitzien. Het helpt ook niet dat herhaalde gewoonten, zoals tandenknarsen, ook kunnen helpen om de tanden te verschuiven.

Dus, met het lichaam dat de tanden terug wil zoals ze waren en externe krachten die helpen om ze te verplaatsen, is het noodzakelijk voor de patient om een retainer te dragen.

Retainer types

Retainers zijn er in een paar vormen, waardoor ze kunnen worden aangepast aan de wensen en behoeften van een individu. De twee belangrijkste vormen zijn doorzichtige beugelbakjes en acryl en metalen stukken:

Clear retainers

Net zoals er clear aligners en beugels bestaan, bestaan er ook clear retainers. Ze zijn niet uitwisselbaar, maar beide zijn ontworpen om de tanden te helpen verzorgen op een minder zichtbare manier. Deze clear retainers zijn een doorzichtig bakje dat speciaal op die nieuwe glimlach past, meestal gemaakt naar een mal van het gebit als de behandeling klaar is. Het plastic is duurzaam, relatief onopvallend en uitneembaar!

Acryl en metalen retainers

Deze meer traditionele vorm van retainers bestaat uit een metalen draad die over de tanden en kiezen wordt gewikkeld om ze op hun plaats te houden. De draad maakt deel uit van een stuk acryl dat op het dak van de mond of tegen de achterkant van de tanden past om de draad strak te houden en de tanden op hun plaats te houden.

Hoe lang moet men een retainer dragen?

De grote vraag die veel mensen zich stellen is: "Hoe lang moet men een retainer dragen?". In de een of andere vorm moeten patienten misschien voor altijd retainers dragen, omdat de tanden nooit zullen stoppen met bewegen. Maar het goede nieuws is dat hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder iemand zijn beugel hoeft te dragen. Hoewel de exacte draaginstructies afhangen van de behoeften van elke persoon, volgt hier een voorbeeld van een typisch schema:

  • Een tot zes maanden na de behandeling: 24 uur per dag, 7 dagen per week
  • Zes maanden tot een jaar na de behandeling: 12 uur per dag, 7 dagen per week
  • Een jaar na de behandeling en verder: 8-12 uur per dag, 1-3 dagen per week

Hoe verzorg je retainers

Gelukkig vereisen retainers minimale dagelijkse verzorging. Dragers moeten hun beugel de hele dag afspoelen om te voorkomen dat er zich buitenshuis ophoopt. Bij beugels van acryl kan af en toe weken of borstelen met zuiveringszout en water helpen om de beugel brandschoon te houden en bacteriegroei of andere problemen te voorkomen.

Bij heldere beugels is het belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat eventuele krassen of vertroebelingen veel duidelijker zichtbaar zijn door de heldere platen. Gebruik een zachter borsteltje en een delicaat reinigingsmiddel zoals afwasmiddel voor een grondige reiniging. Gebruik bij beide soorten retainers nooit tandpasta, omdat die te schurend is, en verwijder de retainers altijd voordat u ze of de tanden reinigt.

Omgaan met retainers

Retainers zijn iets waar u even aan moet wennen. Echter, eventuele problemen zouden binnen de eerste paar dagen of weken moeten verdwijnen.

Discomfort

Retainers zouden niet te pijnlijk moeten zijn of meer problemen moeten veroorzaken. Ze zijn gewoon bedoeld om te behouden wat een beugel al heeft gedaan. Maar dat wil niet zeggen dat er geen licht ongemak of druk kan zijn tijdens de eerste paar draagbeurten als de tanden zich aanpassen.

Bedenk ook dat er extra pijn zal zijn als men vergeet de retainers een paar dagen of weken te dragen. Als er op enig moment ernstige pijn optreedt, kan het tijd zijn om een orthodontist te raadplegen.

Spreken

Net als bij een beugel kunnen beugels de manier van spreken beinvloeden. Hoewel het even kan duren voordat de mond, en met name de tanden, de nieuwe toevoeging hebben verwerkt, zou het spreken binnen een paar dagen tot een week weer normaal moeten zijn.


iCrowdNewswire
Tags:   Dutch, United States, Wire