header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


HPV-vaccin veroorzaakt baarmoederhalskanker bij jonge vrouw, beweert rechtszaak

Apr 28, 2023 4:38 PM ET

Menselijk papillomavirus (HPV) vaccin schade advocaten van Wisner Baum (voorheen Baum Hedlund Aristei & Goldman) hebben een rechtszaak aangespannen in de federale rechtbank namens een jonge vrouw uit Utah die beweert dat Merck\’s Gardasil HPV vaccin haar baarmoederhalskanker en andere verwondingen heeft opgeleverd. Dit is de eerste rechtszaak die beweert dat Gardasil baarmoederhalskanker kan veroorzaken, precies de kanker die Gardasil volgens Merck voorkomt.

Klaagster Caroline Cantera, 25 jaar, beweert dat het in New Jersey gevestigde Merck & Co, Inc. en dochteronderneming Merck Sharp & Dohme Gardasil te koop aanbieden als een "vaccin tegen baarmoederhalskanker" en bekende gezondheidsrisico\’s bagatelliseren om de verkoop te bevorderen.

Cantera\’s advocaten, Bijan Esfandiari, Michael L. Baum, en Monique Alarcon dienden de klacht in (Case No. 3:23-cv-00161) in de U.S. District Court voor het Western District van North Carolina als onderdeel van de Gardasil multidistrict litigation (MDL No. 3036). Tientallen federale Gardasil schadezaken die door het hele land zijn aangespannen zijn geconsolideerd in North Carolina.

Volgens de klacht heeft Merck nooit onderzocht of Gardasil baarmoederhalskanker voorkomt. In plaats daarvan werd Gardasil getest om te bepalen of het de ontwikkeling van bepaalde laesies kon voorkomen, waarvan sommige worden beschouwd als gerelateerd aan kanker, maar een meerderheid van dergelijke laesies, zelfs de meest ernstige, gaan vanzelf weer over. Niet elke HPV-infectie geeft een risico op baarmoederhalskanker. Alleen hardnekkige HPV-infecties (geen kortdurende of voorbijgaande infecties) kunnen in een beperkt aantal gevallen de ontwikkeling van precancereuze laesies veroorzaken.

Public health officials hebben lang de Pap-test aanbevolen als de meest effectieve eerstelijns volksgezondheidsreactie om baarmoederhalskanker te voorkomen. Lang voordat Gardasil in 2006 op de markt kwam, daalde het aantal gevallen van baarmoederhalskanker met 80% door de toepassing van routinematige Pap-tests. Voor degenen die gediagnosticeerd worden met precancereuze laesies of erger, is baarmoederhalskanker grotendeels behandelbaar als het vroegtijdig wordt ontdekt.

Niettemin streefde Merck naar een versnelde FDA goedkeuring van Gardasil om met zijn dure HPV-vaccin te voorzien in een vermeende onbeantwoorde behoefte aan preventie van baarmoederhalskanker. Eenmaal goedgekeurd, begon Merck met een meedogenloze marketingcampagne die valselijk verkondigde dat Gardasil een "vaccin tegen baarmoederhalskanker" was en dat elk jong meisje dat met Gardasil werd gevaccineerd "een vrouw minder" met baarmoederhalskanker zou worden, beweert de rechtszaak.

Cantera beweert dat Gardasil in feite het risico op baarmoederhalskanker kan verhogen.

Op het etiket van het Gardasil vaccin staat specifiek: "Gardasil is niet geevalueerd op mogelijke carcinogeniteit of genotoxiciteit." Studies van de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) suggereren dat de onderdrukking van de HPV-stammen waarop Gardasil zich richt (er zijn meer dan 200 HPV-stammen en Gardasil richt zich op vier tot negen stammen) in feite een ecologische niche kan openen voor vervanging door meer virulente stammen, waardoor het risico van baarmoederhalskanker toeneemt.

Merck\’s eigen studies tonen aan dat, voor degenen die eerder zijn blootgesteld aan HPV (een enorm percentage van de bevolking) wanneer zij worden gevaccineerd, er een tot 44,6% verhoogd risico is op het ontwikkelen van geavanceerde abnormale pre-kankercellen of erger. De Cantera-klacht concludeert: "De studies van Merck suggereren dat haar HPV-vaccins kanker kunnen veroorzaken bij vrouwen die eerder aan HPV zijn blootgesteld, vooral als zij ook een huidige infectie hebben." Omdat dit een weinig bekend feit is, wordt er geen screening gedaan voorafgaand aan de vaccinatie, waardoor het risico toeneemt.

De Klacht maakt ook melding van snel stijgende baarmoederhalskankercijfers onder jonge vrouwen in landen waar Gardasil veel is gebruikt. Studies hebben ook aangetoond dat jonge vrouwen die het Gardasil vaccin hebben gekregen afzien van routine Pap screening vanwege een vals gevoel van veiligheid dat het HPV-vaccin hen zal beschermen tegen baarmoederhalskanker.

"Merck heeft Gardasil zwaar gepromoot als een kankerpreventievaccin hoewel de studies niet ontworpen waren om die vraag te beantwoorden, en de marketing ervan heeft er effectief toe geleid dat jonge vrouwen afzien van Pap screening, de meest betrouwbare en bewezen methode om baarmoederhalskanker te voorkomen. Merck heeft ook niet onderzocht of Gardasil kanker kan veroorzaken, maar we hebben nu bewijs dat het het risico op kanker kan verhogen" zegt HPV vaccin schade advocaat Bijan Esfandiari, die dient als co-lead counsel voor de eisers in de Gardasil MDL. "Aangezien Merck meer dan zes miljard dollar per jaar verdient aan Gardasil, heeft het weinig motivatie om het bedrog te stoppen. Door onze rechtszaak hopen we de waarheid te onthullen en Merck verantwoordelijk te houden voor de schade die het Caroline en anderen heeft berokkend."

Caroline Cantera was 19 jaar oud toen ze haar eerste van drie Gardasil injecties kreeg. Ze stemde ermee in om Gardasil te krijgen nadat ze overtuigd was door Merck\’s overvloedige marketing dat het vaccin zeer veilig is en baarmoederhalskanker voorkomt.

Voordat ze het HPV vaccin kreeg, was Caroline zeer gezond en hoefde ze nooit naar de dokter voor iets anders dan regelmatige controles en lichamelijke onderzoeken voor sport. Ze kreeg routine Pap tests, die allemaal negatief waren voor Gardasil. Op de middelbare school speelde ze tennis, ging regelmatig backpacken en bracht graag tijd buiten door. Ze leefde een gelukkig, zorgeloos leven vol met vrienden en activiteiten.

Na haar Gardasil injecties, ervoer Caroline onverwachte vermoeidheid, intense buikpijn, en algehele zwakte in haar hele lichaam. De vermoeidheid en af en toe buikpijn hielden aan totdat ze merkte dat haar menstruatie meer dan vier weken had geduurd. Na wat ze dacht dat een eerste bezoek aan een gynaecoloog was, nam haar leven plotseling een drastische en onverwachte wending.

Caroline werd gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker in het vierde stadium. Ze kreeg meerdere biopsies, CT-scans en MRI\’s, zes rondes chemotherapie, 30 bestralingen, drie brachytherapiebehandelingen en talloze doktersbezoeken. Ze was niet in staat om terug te gaan naar de universiteit voor haar laatste semester en worstelde om het huiswerk af te maken dat nodig was om haar diploma te halen.

Omdat het grootste deel van haar behandeling gericht was op haar baarmoederhals, werden ook haar eierstokken aangetast, waardoor ze in de menopauze kwam in haar twintiger jaren. Ze zal nooit zelf kinderen kunnen krijgen omdat haar eicellen door de kankerbehandeling niet meer levensvatbaar zijn.

"Elke dag sinds mijn diagnose is een strijd geweest," zegt Caroline. "Mijn lichaam is nog steeds aan het herstellen van de tol van zulke intensieve behandelingen om kanker te bestrijden, en ik leef in constante angst dat mijn kanker elk moment terug kan komen. Bovendien moest ik het pijnlijke feit onder ogen zien dat ik nooit zelf kinderen zal kunnen krijgen. Als Merck wist dat dit vaccin zoveel schade kan aanrichten, waarom hebben ze de mensen dan niet gewaarschuwd?"

Gardasil Vaccin aanklachten tegen Merck

Aanklachten tegen Merck omvatten de volgende oorzaken van actie en claims:

1) Nalatigheid

2) Strict Liability (Failure to Warn)

3) Strict Liability (Manufacturing Defect)

4) Breach of Warranty

5) Common Law Fraud

Merck heeft een lange geschiedenis van het op de markt brengen van controversiele producten, waaronder Fosamax (een vermeend geneesmiddel voor botdichtheid dat botbreuken veroorzaakte) en Nuvaring (een voorbehoedsmiddel dat in verband werd gebracht met levensgevaarlijke bloedstolsels en de dood).

Merck\’s meest beruchte medicijn is Vioxx, een pijnmedicijn dat het bedrijf van de markt moest halen vanwege cardiovasculaire risico\’s. Tienduizenden patienten dienden rechtszaken in tegen Merck omdat ze beweerden dat ze hartaanvallen en ander cardiovasculair letsel hadden opgelopen als gevolg van het innemen van de medicatie.

De rechtszaken onthulden dat Merck al vroeg wist dat Vioxx in verband werd gebracht met fatale cardiovasculaire bijwerkingen, maar er bewust voor koos om de risico\’s voor het publiek en de medische gemeenschap te verbergen. De rechtszaken beschuldigden Merck van het opzetten van een plan om de ernst van de risico\’s te bagatelliseren, het verkeerd voorstellen van de resultaten van de klinische proeven, het niet uitvoeren van klinische proeven die de risico\’s zouden onthullen en het op een zwarte lijst zetten van medische professionals die het aandurfden om in het openbaar kritiek te leveren op de veiligheid van Vioxx.

Merck betaalde bijna $5 miljard om de tienduizenden Vioxx persoonlijke schade acties te schikken en nog eens $1 miljard om een effecten class action te schikken. Het bedrijf werd ook gedwongen 950 miljoen dollar aan civiele en strafrechtelijke boetes te betalen aan het Ministerie van Justitie en andere overheidsinstanties als gevolg van verschillende criminele activiteiten van Merck met betrekking tot Vioxx.

Klagers in de Gardasil rechtszaak beweren dat Merck zich met haar HPV-vaccin schuldig heeft gemaakt aan soortgelijke bedrijfsfouten.

Volgens de beschuldigingen in de rechtszaak kan Gardasil, dat Merck op de markt brengt als een product tegen kanker, zelf kanker veroorzaken of mutagenetische veranderingen die tot kanker kunnen leiden.

Peer-reviewed studies, waaronder CDC\’s eigen studies, hebben gesuggereerd dat de onderdrukking van de HPV-stammen waarop het Gardasil-vaccin is gericht, in feite een ecologische niche kan openen voor vervanging door meer virulente stammen. Zie Fangjian Guo e.a., Comparison of HPV prevalence between HPV-vaccinated and non-vaccinated young adult women (20-26 years), 11 HUMAN VACCINES & IMMUNOTHERAPEUTICS 2337 (oktober 2015); Sonja Fischer e.a., Shift in prevalence of HPV types in cervicale cytologie specimens in the era of HPV vaccinations, 12 ONCOLOGY LETTERS 601 (2016); Martcheva M. et al. Vaccine-induced pathogen strain replacement: Wat zijn de mechanismen, J.R. SOC. INTERFACE 4:3-13 (2008); J. Lyons-Weiler, Biased Cochrane Report Ignores Flaws in HPV Vaccine Studies, and Studies of HPV Type Replacement, (18 mei 2018).

Bovendien stijgen de percentages baarmoederhalskanker snel in landen waar Gardasil een hoge opname heeft.

In Noorwegen, met een gebruik van 80%, is er een toename van 24% van baarmoederhalskanker bij vrouwen van 25 tot 29 jaar sinds de introductie van Gardasil.

In Zweden, met een gebruik van 70%, is er een toename van 16% van baarmoederhalskanker bij vrouwen van 25 tot 29 jaar sinds de introductie van Gardasil.

In Schotland, waar 80% van de vrouwen Gardasil gebruikt, is het aantal gevallen van baarmoederhalskanker bij vrouwen tussen 25 en 29 jaar sinds de invoering van Gardasil met 15% gestegen.

In de Verenigde Staten, met een opname van 70% bij de eerste dosis Gardasil, en 50% bij de tweede, is er een toename van baarmoederhalskanker bij vrouwen onder de 50, en een afname bij vrouwen boven de 50 (die het Gardasil-vaccin niet zouden hebben gekregen).

Sinds de invoering van het HPV-vaccin in Engeland is het aantal gevallen van baarmoederhalskanker bij jonge vrouwen van 20 tot 24 jaar met 65% gestegen.

In Australie blijkt uit gegevens van de regering dat het aantal gevallen van baarmoederhalskanker bij jonge vrouwen sterk is gestegen na de invoering van het Gardasil-vaccin. De meest recente gegevens tonen aan dat, 13 jaar nadat Gardasil werd vrijgegeven en aan tieners en jonge volwassenen werd opgedrongen, er een stijging is van 34% bij vrouwen van 30 tot 34 jaar die baarmoederhalskanker ontwikkelen, wat de gegevens van klinische proeven bevestigt dat Gardasil het risico op baarmoederhalskanker verhoogt, vooral bij patienten die reeds eerder met HPV waren besmet. Ondertussen dalen de percentages voor oudere vrouwen (die niet gevaccineerd zijn).

Het is belangrijk, gezien Merck\’s marketing voor Gardasil als een "vaccin tegen baarmoederhalskanker", dat jonge vrouwen die Gardasil hebben gekregen afzien van regelmatige screening en Pap-testen in de verkeerde overtuiging dat HPV-vaccins al hun risico\’s hebben geelimineerd.

Tot 2021 had Gardasil meer gerapporteerde bijwerkingen dan enig ander vaccin. Het U.S. Food and Drug Administration\’s (FDA) Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) had in december 2019 meer dan 64.000 HPV-vaccin adverse event meldingen ontvangen. Het Vaccine Injury Compensation Program (VICP) heeft miljoenen dollars aan schadevergoedingen uitbetaald voor verwondingen en sterfgevallen.

"Als gevolg van de fraude van Merck richt Gardasil op wereldwijde schaal een ravage aan bij een aanzienlijk deel van een hele generatie kinderen en jonge volwassenen," de Gardasil rechtszaken beweren.

Over Wisner Baum

Het bekroonde advocatenkantoor van Wisner Baum (voorheen Baum Hedlund Aristei & Goldman) heeft met succes zaken aangespannen tegen veel van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Het kantoor heeft een reputatie opgebouwd door nieuwe juridische wegen in te slaan, bedrijven ter verantwoording te roepen, het overheidsbeleid te beinvloeden en het publiek bewust te maken van belangrijke veiligheidskwesties. Met haar lange traditie van succes in de rechtszaal, streeft het kantoor er altijd naar om onveilige producten of schadelijke praktijken onder de aandacht te brengen om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke producten. Op alle gebieden heeft het kantoor meer dan 4 miljard dollar aan schikkingen en uitspraken gewonnen.

De Gardasil advocaten van Wisner Baum willen benadrukken dat ons advocatenkantoor niet tegen vaccins is. Het kantoor is echter wel tegen opzettelijke pogingen om consumenten te misleiden over de veiligheid en effectiviteit van een geneesmiddel of vaccin. Wisner Baum heeft altijd gestreden – en zal dat blijven doen – voor het recht van consumenten om volledig en eerlijk te worden geinformeerd over de risico\’s van een geneesmiddel, vaccin of medisch hulpmiddel. Wij zullen onvermoeibaar werken om ervoor te zorgen dat deze rechten worden verdedigd en slachtoffers van onrecht worden gecompenseerd voor hun verwondingen.


iCrowdNewswire
Tags:   Dutch, United States, Wire