Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.
Wanneer moet ik naar een inloopkliniek gaan?
Een walk in clinic is handig voor niet-spoedeisende medische zorg wanneer u niet naar uw reguliere arts kunt.
In het algemeen bieden deze faciliteiten behandeling voor kleine gezondheidsproblemen zoals griepachtige symptomen en basis wondverzorging. Inloopklinieken hebben meestal kortere wachttijden dan ziekenhuizen of andere medische praktijken, waardoor ze praktisch zijn voor onmiddellijke zorg.
Als je plotseling met iets bent komen te zitten of denkt dat je gewoon een snelle controle nodig hebt, kan het de moeite waard zijn om naar een inloopkliniek te gaan in plaats van te moeten wachten op de eerste hulp in een ziekenhuis.
Walk in clinics kunnen ook nuttig zijn als je geen toegang hebt tot gezondheidszorg via een werkgever of ziektekostenverzekeraar, omdat ze over het algemeen meerdere betalingsmethoden accepteren.
Laten we eens kijken welke aandoeningen inloopklinieken kunnen behandelen en wanneer dit voor jou een goede keuze kan zijn:
Welke aandoeningen kunnen inloopklinieken behandelen?
Inloopklinieken worden vaak bemand door spoedeisende hulp artsen, nurse practitioners, of physician assistants die zorg kunnen bieden voor kleine ziekten en verwondingen.
Gemeenschappelijke kwalen behandeld in inloopklinieken zijn:
- Verouding of griep
- Infecties van de urinewegen (UTI\’s)
- STD testen
- Oorpijn
- Strep keel
- Roze ogen
- Geringe brandwonden en schaafwonden
- Verrekkingen en verrekkingen
- Insectenbeten/steken
- Sinusinfecties
Walk in clinics bieden ook preventieve zorgdiensten aan zoals lichamelijke onderzoeken, vaccinaties, reisgeneeskundige consulten, sportkeuringen en toestemming voor schoolactiviteiten.
Wat maakt een inloopkliniek uniek?
Inloopklinieken bieden een handig en toegankelijk alternatief voor het wachten op een afspraak met uw huisarts.
Vaak bieden deze klinieken kortere wachttijden dan traditionele dokterspraktijken en worden ze bemand door gediplomeerde medische professionals zoals nurse practitioners.
Naast de behandeling van kleine ziektes en verwondingen zoals verstuikingen, breuken, snijwonden, uitslag en allergieen-veel van deze klinieken bieden laboratoriumtests met relatief snelle resultaten.
Of het nu gaat om gemak of toegang tot kwaliteitszorg, inloopklinieken kunnen in die behoefte voorzien.
Zijn inloopklinieken duur?
Veel mensen denken dat inloopklinieken duur moeten zijn, maar dat is niet per se waar.
De prijzen verschillen van locatie tot locatie en afhankelijk van je verzekeringsdekking kan een inloopkliniek betaalbaar zijn.
Zelfs als je geen verzekering hebt, bieden veel zorgverleners een glijdende schaal voor hun diensten en accepteren ze verschillende vormen van betaling, zoals creditcards, persoonlijke cheques en contant geld.
ER, spoedeisende hulp of een inloopkliniek: Welke moet je kiezen
Als je niet zeker weet of je aandoening een SEH-bezoek of een uitstapje naar de plaatselijke inloopkliniek rechtvaardigt, moet je je symptomen zorgvuldig beoordelen.
Als je bijvoorbeeld pijn op de borst hebt of moeite met ademhalen, is het aan te raden om direct naar de eerste hulp te gaan of 112 te bellen.
Aan de andere kant is een inloopcentrum misschien de beste optie als je te maken hebt met iets als koorts of keelpijn.
Tot slot, als je te maken hebt met iets dat ernstiger is dan een inloopkliniek aankan, maar te klein voor een bezoek aan de eerste hulp, zoals een breuk, dan is spoedeisende hulp misschien wat je nodig hebt.
Bottom line
Als algemene regel geldt dat als je aandoening niet levensbedreigend is en met vrij verkrijgbare medicijnen kan worden behandeld, maar je het gevoel hebt dat je baat kunt hebben bij professionele medische zorg, een bezoek aan een inloopkliniek nuttig kan zijn.
Als u twijfelt of uw aandoening een bezoek aan de inloopkliniek rechtvaardigt, aarzel dan niet om uw plaatselijke kliniek te bellen. Het personeel zal u graag helpen de beste beslissing voor uw gezondheid te nemen.