header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Wat zijn enkele veel voorkomende oorzaken van malocclusie?

May 10, 2023 3:41 PM ET

Een van de meest voorkomende tandheelkundige problemen is malocclusie, oftewel een verkeerde beet. Malocclusie kan in beide richtingen gaan met een over- of onderbeet en is soms te behandelen met corrigerende maatregelen of, in extreme gevallen, een operatie. Benieuwd naar de oorzaken van malocclusie en welke behandelingsoptie voor u geschikt is? We hebben hier alles wat je moet weten.

Gemeenschappelijke oorzaken van malocclusie

Malocclusie kan om verschillende redenen ontstaan:

Genetica

We erven het goede en het slechte van onze ouders, dat geldt ook voor de gezondheid van het gebit. Afhankelijk van de gebitsproblemen van je ouders, vooral kaakproblemen, kun je ook last hebben van soortgelijke problemen, waaronder scheefstand.

Kinderlijke gewoonten

Hoewel het toen misschien geruststellend was, kunnen slechte gewoonten zoals duimzuigen als kind leiden tot malocclusie. De herhaalde beweging van duimzuigen kan ervoor zorgen dat je tanden en kaak verschuiven, wat leidt tot een slechte beet, zelfs als je er genetisch niet voor bent voorbestemd.

Andere slechte gewoonten

Duimelen is niet de enige risicofactor voor malocclusie. Andere slechte gewoonten zijn tandenknarsen. Dit kan leiden tot een hele reeks problemen, van ongemak aan de kaak, slechte mondhygiene, slijtage van het glazuur en een slechte beet.

letsel

Onze tanden zijn altijd kwetsbaar voor trauma\’s die onze glimlach kunnen veranderen, ongeacht de leeftijd. Een probleem dat malocclusie kan veroorzaken is het verlies van een tand. Wanneer we een tand verliezen, hebben onze omringende tanden de neiging om die gaten op te vullen, wat resulteert in een onjuiste beet door overmatig verschuiven.

Gaten of crowding

Extra grote gaten in de tanden of crowding kunnen ervoor zorgen dat de tanden verkeerd uitgelijnd zijn, wat resulteert in een slechte beet die overvol of te ver uit elkaar staat. Beide aandoeningen kunnen zorgwekkend zijn, omdat je dan een open beet of overmatige over- en onderbeet kunt krijgen.

Hoe kun je malocclusie behandelen

Er zijn een paar mogelijkheden om malocclusie te behandelen. Welke voor u geschikt is, hangt af van uw unieke risicofactoren en de ernst van uw gebitsproblemen.

Braces

Braces kunnen een uitstekend hulpmiddel zijn om de tanden goed uit te lijnen, wat kan helpen bij het verbeteren van uw beet. Een beugel kan niet alleen helpen bij crowding issues, maar ook bij het corrigeren van de beet. Dit omvat meestal elastiekjes die helpen bij het oplossen van een onder- of overbeet.

Aligners

Als je iets nodig hebt dat meer aanpasbaar is dan een beugel, kunnen aligners een goede keuze zijn. Net als metalen beugels zullen aligners de tanden na verloop van tijd rechtzetten en problemen met de beet en de algemene gezondheid van het gebit verbeteren.

Nachtbeschermer

Als tandenknarsen u het risico geeft op het ontwikkelen van een beetanomalie of het verergeren van een aandoening, is het misschien tijd voor een preventieve maatregel zoals een nachtbeschermer. Als u merkt dat u overdag meestal met uw tanden knarst als reactie op stress of verveling, bespreek dan andere opties met uw tandarts om uw gebit gezond te houden.

Chirurgie

In sommige gevallen van extreme malocclusie is de beste behandelingsoptie een operatie. Een chirurgische behandeling kan vooral waarschijnlijk zijn in combinatie met andere gebitscorrecties zoals een beugel of aligners als er sprake is van een open beet.

De bottom line

Malocclusie kan om verschillende redenen ontstaan en er van persoon tot persoon anders uitzien. Om uw geval goed te kunnen behandelen, moet u een arts bezoeken voor een grondig onderzoek. Zodra u weet welke methode het beste bij u past, kunt u de behandeling beginnen en de rechte glimlach krijgen waar u op heeft gewacht.


iCrowdNewswire
Tags:   Dutch, United States, Wire