Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.
Is naar een inloopkliniek gaan beter dan de eerste hulp?
Als je een ziekte of blessure hebt, wil je je waarschijnlijk zo snel mogelijk beter gaan voelen.
Zowel de SEH als walk in clinic bieden snelle zorg wanneer je die nodig hebt, maar hoe weet je welke beter is? Het antwoord hangt vooral af van de ernst van je symptomen, maar er zijn nog een aantal andere factoren om te overwegen.
Walk In Clinics vs. Spoedeisende hulp
Bedenk de volgende redenen waarom een inloopkliniek in veel gevallen beter kan zijn dan een spoedeisende hulp:
Symptomen
Als je een spoedeisende, levensbedreigende of complexe ziekte of verwonding hebt, moet je naar een spoedeisende hulp (of bel zo nodig 911) . Voorbeelden van ernstige symptomen zijn:
- roken, moeite met ademhalen, of helemaal niet ademen.
- Zeer ernstig hoofdletsel (vooral in combinatie met flauwvallen of verwardheid), of letsel aan nek of wervelkolom.
- Seizures .
- vergiftiging of overdosis.
- Stevige pijn op de borst of druk.
- Suddend verlies van het vermogen om te spreken, lopen, zien of bewegen, vooral als dit gepaard gaat met zwakte of verslapping van een kant van het lichaam (typisch symptomen van een beroerte).
- Zware bloedingen of diepe wonden.
- Zware pijn , gebroken botten, of pijn in de arm of kaak.
- Ernstige allergische reactie (vooral als dit gepaard gaat met netelroos, zwelling of ademhalingsproblemen).
- Het hoesten of overgeven van bloed.
- Overgeven, diarree, of hoge koorts die niet overgaat met medicijnen.
- Zware brandwonden.
Maar als uw ziekte of verwonding klein, eenvoudig en/of niet levensbedreigend is, kunt u waarschijnlijk naar een inloopkliniek .
Wachttijd
Een afspraak is niet nodig bij een spoedeisende hulp of een inloopkliniek.
- Patienten die naar een spoedeisende hulp gaan worden gezien op volgorde van ernst. Dat betekent dat zelfs als een patient na u binnenkomt, maar iets ernstigers of levensbedreigends meemaakt, deze eerder wordt gezien dan u. Dit maakt de wachttijden langer. In feite, ongeveer 34% van de 131 miljoen ER bezoeken per jaar besteden tussen twee en vier uur op de spoedeisende hulp, met ongeveer 27% wachten tot een uur om een arts te zien.
- Als wat je ervaart niet ernstig is, heb je een veel kortere wachttijd bij een walk in clinic . Inloopklinieken zien patienten op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, dus patienten die na jou binnenkomen, worden niet eerder gezien dan jij.
In sommige gevallen kun je, in de tijd dat je nog bij een SEH zou wachten, al gezien, gediagnosticeerd en behandeld zijn en vanuit een inloopkliniek op weg naar huis zijn.
Kosten
Zelfs als je een ziektekostenverzekering hebt, moet je bereid zijn honderden of duizenden dollars te betalen voor een bezoek aan de spoedeisende hulp. Dekking en kosten zijn afhankelijk van de zorg die je nodig hebt, maar spoedeisende hulp bezoeken zijn niet goedkoop.
Walk in clinics, aan de andere kant, zijn meestal veel meer betaalbaar, vaak het opladen van een fractie van wat je zou betalen voor een ER bezoek. Niet alleen hebben inloopklinieken meestal lagere eigen bijdragen, maar ze rekenen vaak ook gewoon minder voor diensten en behandeling.
Gemak
Als je je niet goed voelt of pijn hebt, is het belangrijk dat je zorg kunt krijgen waar en wanneer je die nodig hebt. Spoedeisende hulp bevindt zich meestal bij u in de buurt en is 24/7 geopend, maar inloopklinieken zijn voor de meeste patienten ook gunstig gelegen.
Veel inloopklinieken zijn \’s avonds, in het weekend en zelfs tijdens sommige feestdagen geopend. Dit betekent dat als uw aandoening niet ernstig genoeg is om naar de spoedeisende hulp te gaan, maar u niet wilt wachten om uw huisarts te zien, u zorg kunt krijgen in een inloopkliniek.
Toegang tot andere diensten
Ruimtes zijn onderdeel van een ziekenhuis of medisch centrum, waardoor ze toegang hebben tot een breder scala aan zorgverleners, technologie en diensten om een groter scala aan medische problemen te behandelen. Dit is vooral gunstig voor patienten die een snelle en/of geavanceerde behandeling nodig hebben die alleen in een ziekenhuis beschikbaar is (zoals een operatie), of als ze moeten worden opgenomen voor aanvullende tests, zorg of monitoring.
Weliswaar zijn inloopklinieken niet toegerust voor snelle, dringende of geavanceerde behandelingen, maar de meeste hebben wel elementaire rontgen-, beeldvormings- en laboratoriumtechnologie om kleine aandoeningen te helpen diagnosticeren en behandelen. Inloopklinieken kunnen ook toegang bieden tot andere diensten, zoals:
- COVID-19 en griepproeven .
- Organisatiegeneeskunde oplossingen zoals pre-employment screenings of behandeling van werkgerelateerde verwondingen.
- Fysisch onderzoek voor kinderen en volwassenen voor sport, werk op school of andere behoeften.
- Toegang tot virtuele zorg . Via een mobiel apparaat kunnen zorgverleners helpen bij de diagnose of behandeling van uw probleem, en zelfs een recept uitschrijven of advies geven over vervolgzorg.
- Online check-in. Sommige inloopklinieken bieden de mogelijkheid om online in te checken terwijl je op weg bent naar de kliniek, of om je plek te reserveren voor een later tijdstip en thuis te wachten.
Wat is beter: Een inloopkliniek of een spoedeisende hulp?
Als je een ernstige, zware, spoedeisende of levensbedreigende verwonding, ziekte of andere gezondheidskwestie hebt, moet je naar een spoedeisende hulp.
In de meeste andere gevallen is een inloopkliniek de betere optie. inloopklinieken hebben kortere wachttijden, zijn betaalbaarder, en bieden een verscheidenheid aan andere diensten die het verkrijgen van zorg sneller en gemakkelijker maken.