Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.
Bewustwording van werknemers: Veelvoorkomende bedrijfsfraude
Phishing-zwendel komt steeds vaker voor in het huidige digitale landschap en vormt een grote bedreiging voor zowel individuen als organisaties. Deze frauduleuze tactieken zijn ontworpen om nietsvermoedende individuen te misleiden tot het vrijgeven van gevoelige persoonlijke informatie, vaak met kwade bedoelingen.
In een bedrijfsomgeving verleiden deze aanvallen werknemers om op een link te klikken of een bijlage te downloaden die malware ontketent of cybercriminelen toegang geeft tot gevoelige gegevens. Werknemers moeten de verschillende soorten phishing-schema \’s kennen, zodat ze de schade aan het bedrijf kunnen beperken door te leiden tot systeemuitval, financieel verlies, reputatieschade of alle drie.
Hier zijn vijf veelvoorkomende phishing-zwendelpraktijken waar werknemers voor moeten oppassen:
Oplichting #1: HR-berichtenzwendel
Bij HR-berichtenzwendel doen oplichters zich voor als de personeelsafdeling van het bedrijf en e-mailen ze werknemers over beleidsupdates of bedrijfsvoordelen.
De e-mail heeft meestal een gevoel van urgentie en vereist dat de werknemer actie onderneemt door op een link te klikken of een bestand te downloaden. Als je zo\’n e-mail ontvangt, is het belangrijk om de authenticiteit ervan te controleren voordat je verder gaat om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie in gevaar komt.
Werknemers kunnen direct contact opnemen met HR of de e-mail doorsturen naar de afdeling voor verificatie.
Oplichterij #2: Ongebruikelijke activiteit
Dit is een phishing-zwendel waarbij werknemers een e-mail ontvangen die hen waarschuwt voor verdachte activiteiten op hun accounts. In de e-mail staat vaak dat iemand heeft geprobeerd om toegang te krijgen tot het account van de werknemer en meestal wordt het doelwit gevraagd om op een link te klikken om hun wachtwoord opnieuw in te stellen.
Deze zwendel met ongewone activiteiten speelt in op de angst van de werknemer dat zijn account is gehackt en zet hem aan om onmiddellijk actie te ondernemen. Dergelijke e-mails moeten worden gecontroleerd door IT- of beveiligingspersoneel voordat je reageert of actie onderneemt.
Zwendelpraktijk #3: Google Documenten
De Google Docs-fraude begint wanneer een nietsvermoedende werknemer een uitnodigingsmail ontvangt om een document te bewerken via Google Docs. De link leidt hen naar een valse Google-inlogpagina, waardoor de oplichter toegang krijgt tot het Google-account van de werknemer.
De locatie van de uitnodigingsmail is waarschijnlijk niet binnen het bedrijfsdomein, dus de e-mail lijkt afkomstig van iemand buiten de organisatie. Het is belangrijk om voorzichtig te blijven met e-mailuitnodigingen van buiten het bedrijfsdomein.
Oplichting #4: Upgrade e-mailaccount
Bij deze zwendel ontvangt een werknemer vaak een e-mail waarin staat dat zijn e-mailaccount een upgrade nodig heeft.
De e-mail ziet er legitiem uit en bevat een link waarop de werknemer “moet” klikken om zijn account te upgraden. Klikken op de link kan echter leiden tot het downloaden van malware die scammers toegang kan geven tot vertrouwelijke informatie die op het systeem is opgeslagen. Het is belangrijk om te weten dat de IT-afdeling, en niet de e-mailproviders, verantwoordelijk zijn voor het upgraden van de e-mailaccounts van werknemers.
Oplichting #5: Valse factuur
Een andere veel voorkomende phishing-zwendel, de valse factuur, verleidt werknemers tot het betalen van valse rekeningen aan fraudeurs.
Deze frauduleuze facturen lijken afkomstig van leveranciers en de werknemer moet een bijlage openen of op een link klikken om de factuur in meer detail te bekijken. Deze bijlagen kunnen echter malware bevatten die de activiteiten van de organisatie bevriest of vertrouwelijke informatie uit het systeem haalt. Om dergelijke zwendel te voorkomen, moeten werknemers alle e-mails van verkopers controleren en nooit op onbekende bijlagen klikken.
Preventie is de sleutel
Phishing-aanvallen komen veel voor in de bedrijfswereld en de enige manier om je hiertegen te beschermen is door waakzaam te blijven en op de hoogte te blijven van veelvoorkomende zwendelpraktijken.
Werknemers staan in de voorste gelederen van een organisatie en zijn daarom primaire doelwitten van phishing-zwendel. Het is de collectieve verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen om hun instellingen te beschermen tegen de gevolgen van phishingaanvallen. Het opleiden van medewerkers over de verschillende soorten aanvallen en hoe ze deze kunnen herkennen en vermijden is de eerste verdedigingslinie tegen deze zwendelpraktijken.
Naarmate informatie toegankelijker wordt, passen cybercriminelen hun methoden en tactieken aan en zoeken ze steeds geavanceerdere manieren om toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens. Daarom is het essentieel om regelmatig trainingen en veiligheidscontroles te organiseren om alle medewerkers op de hoogte te houden van mogelijke oplichtingspraktijken.