header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Oplichting om voor uit te kijken volgens de BBB

Aug 16, 2023 12:58 PM ET

Volgens het Better Business Bureau (BBB) wordt oplichting steeds geraffineerder, waardoor opsporing moeilijk wordt. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van actuele en veelvoorkomende zwendelpraktijken, zodat je je digitale voetafdruk kunt beschermen.

Laten we het hebben over de meest voorkomende zwendelpraktijken waar je volgens de BBB voor moet oppassen:

Phishing-oplichting

Wat is de zwendel? Bij phishing stuurt de cybercrimineel een bericht waarin hij zich voordoet als een bekende of een bedrijf en vraagt om persoonlijke of gevoelige informatie.

Hoe werkt het? Het bericht bevat meestal een link die je naar een valse website brengt die op de echte lijkt. Phishing-zwendel is ontworpen om persoonlijke informatie te stelen, zoals wachtwoorden, gebruikersnamen en creditcardgegevens.

Hoe kun je jezelf beschermen? Wees voorzichtig wanneer je een e-mail ontvangt waarin om gevoelige informatie wordt gevraagd en controleer het e-mailadres of website-adres om er zeker van te zijn dat het legitiem is.

Identiteitsdiefstal

Wat is de zwendel? Van identiteitsdiefstal is sprake als iemand je persoonlijke of financiele gegevens steelt en gebruikt voor frauduleuze activiteiten.

Hoe werkt het? Identiteitsdiefstal kan gebeuren wanneer je persoonlijke gegevens worden gestolen bij een datalek of wanneer je per ongeluk gevoelige informatie weggeeft.

Hoe kun je jezelf beschermen? De gevolgen van identiteitsdiefstal kunnen verwoestend zijn en leiden tot creditcardfraude, het overnemen van rekeningen en andere illegale activiteiten. Zorg ervoor dat u uw kredietrapport en bankrekening regelmatig controleert op ongewone activiteiten. Overweeg om uw kredietrapport te vergrendelen voor meer bescherming.

Zwendel met sweepstakes, loterijen en prijzen

Wat is de zwendel? Zwendelpraktijken, loterijen en prijzen zijn ontworpen om u te verleiden tot het weggeven van uw persoonlijke gegevens via e-mail, telefoon of post.

Hoe werkt het? De oplichters kunnen je vertellen dat je een grote prijs hebt gewonnen, maar dat je een klein bedrag moet betalen om het te claimen. Deze zwendel komt vaak voor in e-mails of berichten waarin wordt beweerd dat je een loterij of prijs hebt gewonnen.

Hoe kun je jezelf beschermen? Legitieme loterijen en prijsvragen vereisen geen betaling om prijzen te claimen. Als je twijfelt, deel dan niet je persoonlijke informatie.

Deepfakes

Wat is de zwendel? Deepfakes zijn video\’s of afbeeldingen die zijn gemanipuleerd met behulp van machine-learning algoritmen.

Hoe werkt het? Deepfakes worden steeds geraffineerder, waardoor het moeilijk is om te zien of een video of afbeelding echt is. Deepfake-technologie kan worden gebruikt om nepnieuws of verkeerde informatie te creeren, wat leidt tot wantrouwen en verwarring.

Hoe kun je jezelf beschermen? Controleer altijd de bronnen van nieuws en informatie en let op tekenen van manipulatie.

Malwareoplichting

Wat is de zwendel? Malware is software die is ontworpen om uw computer te beschadigen, uw informatie te stelen of de scammer toegang te geven tot uw systeem.

Hoe werkt het? Malwareoplichting kan plaatsvinden wanneer u op een frauduleuze link klikt of een bijlage downloadt die door de oplichter is verzonden.

Hoe kun je jezelf beschermen? Gebruik altijd antivirussoftware en klik niet op verdachte links of download niets als u niet zeker bent van de echtheid ervan.

Technische ondersteuning

Wat is de zwendel? Technische ondersteuningszwendel is een soort phishingaanval waarbij de oplichter zich voordoet als een technische ondersteuningsmedewerker van een legitiem bedrijf zoals Microsoft, Apple of Google.

Hoe werkt het? De cybercriminelen vragen om persoonlijke informatie, zodat ze uiteindelijk toegang kunnen krijgen tot uw computer en creditcardgegevens.

Hoe kun je jezelf beschermen? Wees altijd wantrouwig bij ongevraagde technische ondersteuning en betaal nooit iemand die uit het niets contact met je opneemt.

Bescherm uzelf tegen digitale oplichting

Nu oplichting steeds geraffineerder wordt, is het essentieel om op de hoogte te blijven van cyberbedreigingen om uw digitale veiligheid te waarborgen. De verschillende vormen van oplichting die door het Better Business Bureau (BBB) worden genoemd, waaronder phishing, identiteitsdiefstal, deepfakes en meer, betekenen dat mensen waakzaam moeten zijn. Om jezelf te beschermen moet je voorzichtig zijn, bronnen controleren en betrouwbare beveiligingsmaatregelen gebruiken, zoals antivirussoftware. Door proactief en goed opgeleid te blijven, kunt u een sterkere verdediging opbouwen tegen deze zwendelpraktijken en uw persoonlijke gegevens beschermen tegen het in verkeerde handen vallen. Onthoud dat je met een beetje kennis en scepsis al een heel eind op weg bent naar een veiligere online ervaring.


iCrowdNewswire
Tags:   Dutch, United States, Wire