header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


De psychologie van bedreigingen met voorkennis begrijpen

Sep 5, 2023 12:53 PM ET

Het gezegde luidt: “Houd je vrienden dichtbij, maar je vijanden nog dichterbij. Dit gezegde is vooral waar als het gaat om cyberbeveiliging. Bedrijven investeren veel in de bescherming van hun systemen tegen bedreigingen van buitenaf, maar zouden zich ook moeten beschermen tegen interne bedreigingen.

Begrijpen wat bedreigingen van binnenuit zijn en waarom ze zich voordoen, is van vitaal belang om ze te stoppen.

Wat zijn bedreigingen van binnenuit?

Een bedreiging van binnenuit is een beveiligingsrisico dat wordt veroorzaakt door iemand binnen een organisatie die geautoriseerde toegang heeft tot gevoelige informatie of gegevens. Dit kunnen medewerkers, aannemers of zelfs partners van het bedrijf zijn.

Typische kenmerken van bedreigingen van binnenuit

Het identificeren van een potentiele bedreiging van binnenuit voordat ze schade veroorzaken is essentieel – maar dit kan moeilijk zijn, omdat deze kwaadwillende actoren toegang kunnen hebben tot ogenschijnlijk onschuldige informatie.

Gelukkig zijn er een aantal typische kenmerken van een bedreiging van binnenuit waar u op moet letten om uw gegevens veilig te houden, zoals

1.Onzorgvuldig

Onzorgvuldige bedreigingen van binnenuit komen voor door een gebrek aan bewustzijn of begrip van beveiligingsprotocollen. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als een laptop niet op slot laten of het niet opvolgen van wachtwoordvereisten voor toegang tot gevoelige gegevens.

2.Onachtzaamheid

Bedreigingen van binnenuit door nalatigheid van werknemers bij het volgen van beveiligingsprotocollen. Denk hierbij aan het niet uitloggen van systemen na gebruik, het delen van wachtwoorden met andere werknemers of het downloaden van ongeautoriseerde software op bedrijfscomputers.

3.Kwaadwillende

Kwaadwillende bedreigingen van binnenuit zijn het gevolg van opzettelijke kwade bedoelingen van een werknemer of derde partij. Dit soort bedreigingen kan moeilijk te detecteren zijn omdat het gaat om iemand binnen de organisatie die bekend is met de processen en systemen en weet hoe hij ze kan misbruiken voor eigen gewin. Voorbeelden van kwaadwillige bedreigingen van binnenuit zijn het stelen van vertrouwelijke gegevens, het saboteren van systemen of het introduceren van malware in het netwerk.

4.Gedwongen

Gedwongen bedreigingen van binnenuit doen zich voor wanneer een werknemer onder druk van buitenaf, zoals chantage, afpersing of omkoping, wordt gedwongen of gedwongen om tegen de belangen van de werkgever in te gaan.

Soorten bedreigingen van binnenuit

IP-gegevens stelen

Bij het stelen van intellectuele eigendomsgegevens (IP-gegevens) heeft een werknemer of contractant toegang tot vertrouwelijke informatie, zoals klantgegevens, financiele gegevens, handelsgeheimen of andere eigendomsinformatie en downloadt deze. In sommige gevallen kunnen deze gegevens worden verkocht aan concurrenten of worden gebruikt om een nieuw bedrijf te starten.

Deze bedreiging kan de reputatie en het resultaat van een bedrijf aanzienlijk schaden.

Oplichters

Oplichters gebruiken hun toegang tot gevoelige informatie om fraude te plegen of geld te stelen van de organisatie. Ze kunnen bijvoorbeeld valse accounts aanmaken en deze vervolgens gebruiken om zonder toestemming geld over te maken van de rekeningen van het bedrijf.

Deze bedreigingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de financien en reputatie van een organisatie.

Sabotage

Sabotage houdt in dat een werknemer zijn toegang gebruikt om de activiteiten binnen de organisatie te verstoren door systemen of gegevens te beschadigen, belangrijke bestanden te verwijderen of processen op de een of andere manier te verstoren.

Sabotage kan worden gebruikt als een vorm van wraak op een voormalige werkgever, om invloed te krijgen in onderhandelingen met het bedrijf, of gewoon uit wrok tegen de organisatie zelf.

Psychologisch profiel

Studies en onderzoeken hebben een aantal belangrijke kenmerken geidentificeerd die kwaadwillende insiders identificeren. Laten we eens kijken naar de gemeenschappelijke kenmerken en gedragingen van deze individuen om u te helpen het risico dat ze vertegenwoordigen beter te begrijpen:

Egoisme

Mensen die bedreigingen met voorkennis plegen, geven vaak voorrang aan hun eigen behoeften en verlangens boven de veiligheid van de organisatie waarvoor ze werken. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals het stelen van vertrouwelijke informatie of het gebruik van bedrijfsmiddelen voor persoonlijk gewin.

Rationalisatie van immoreel gedrag

Personen die bedreigingen met voorkennis plegen, proberen vaak hun immorele gedrag te rationaliseren door zichzelf ervan te overtuigen dat het niet verkeerd of gerechtvaardigd is, gezien de omstandigheden. Ze kunnen bijvoorbeeld geloven dat het stelen van vertrouwelijke informatie een misdaad zonder slachtoffers is of dat ze het recht hebben om bedrijfsmiddelen te gebruiken voor persoonlijk gewin omdat ze zich onderbetaald of niet gewaardeerd voelen op het werk.

Niet-misdadige bedreigingen

Niet alle bedreigingen met voorkennis zijn kwaadwillig – sommige personen maken fouten uit onwetendheid of nalatigheid zonder kwade bedoelingen. Een werknemer kan bijvoorbeeld per ongeluk gevoelige informatie delen met een onbevoegd persoon door een gebrek aan inzicht in het belang van gegevensbeveiligingsprotocollen.

Conclusie: Bescherm uw organisatie tegen bedreigingen van binnenuit

Uiteindelijk moeten bedreigingen van binnenuit voor uw organisatie serieus worden genomen. Hoewel externe bedreigingen ongetwijfeld bestaan, is het belangrijk om de risico\’s en kwetsbaarheden binnen uw bedrijfsmuren niet uit het oog te verliezen. U kunt nu stappen ondernemen om uw bedrijf te beschermen tegen deze bedreigingen, zoals het vergroten van het bewustzijn onder werknemers over best practices op het gebied van cyberbeveiliging.


iCrowdNewswire