Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.
DMARC in het tijdperk van werken op afstand: Beveiligen van e-mailcommunicatie buiten de kantoormuren
Nu werken op afstand de hoeksteen van het moderne bedrijfsleven wordt, komt e-mail naar voren als zowel een levensader als een kwetsbaarheid op de loer. De noodzaak om dit essentiele communicatiekanaal te versterken is nog nooit zo belangrijk geweest.
Gelukkig is er een oplossing voor deze uitdaging: DMARC. Lees verder om de belangrijkste cyberbeveiligingsbedreigingen voor externe medewerkers te ontdekken, wat DMARC is en hoe het werkt, en hoe het kan worden gebruikt om e-mailcommunicatie te beschermen.
Grootste beveiligingsrisico\’s voor externe werknemers
1. Zwakke wachtwoorden
Als eerste en meest voorkomende verdedigingslinie zijn wachtwoorden vaak de zwakste schakel in het cyberbeveiligingsraamwerk van een organisatie. Met externe werknemers die persoonlijke apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot werkmail, is het nog moeilijker om wachtwoorden veilig te houden.
Werknemers moeten unieke, sterke wachtwoorden gebruiken, deze regelmatig wijzigen en ze niet voor meerdere accounts gebruiken. Het genereren en beheren van wachtwoordbeveiliging moet een combinatie zijn van een bedrijfsbeleid en educatieve programma\’s voor werknemers.
2. Phishing en e-mailoplichting
Phishing-e-mails en oplichtingspraktijken ontwikkelen zich voortdurend en worden steeds geraffineerder, waardoor externe werknemers worden blootgesteld aan kwetsbaarheden in de beveiliging van hun e-mailcommunicatie.
Basistraining in het herkennen en afhandelen van verdachte e-mails is cruciaal, en externe medewerkers moeten worden getraind in het herkennen van tekenen zoals koppelingen en bijlagen, e-mailadressen en soorten verzoeken.
E-mailoplossingen met voorspellende functies kunnen ook helpen om phishingpogingen te voorkomen voordat ze schade aanrichten.
3. Onversleuteld delen van bestanden
Externe medewerkers gebruiken vaak apps voor het delen van bestanden om gegevens te versturen buiten de beveiliging van de IT-infrastructuur van een bedrijf. Zonder robuuste beveiligingsmaatregelen voor e-mail kunnen dergelijke toepassingen gevoelige gegevens in gevaar brengen.
Organisaties moeten prioriteit geven aan het gebruik van tools die end-to-end encryptie ondersteunen om de communicatie veilig te houden en externe toegang tot veilige servers te bieden.
4. Openbare Wi-Fi
Werknemers die op afstand werken, kunnen afhankelijk zijn van openbaar Wi-Fi, dat meestal onbeveiligd is en gemakkelijk kan worden onderschept door kwaadwillende actoren.
Een veilig VPN biedt werknemers die buiten de kantoormuren werken veilige toegang tot de interne e-mailcommunicatie van een bedrijf en minimaliseert de kans dat cybercriminelen toegang krijgen tot gevoelige gegevens.
5. Persoonlijke apparaten voor het werk
Hoewel persoonlijke apparaten zoals mobiele telefoons en laptops werken op afstand gemakkelijker maken, vormen ze een aanzienlijk beveiligingsrisico. Persoonlijke apparaten zijn vaak niet zo veilig en als een werknemer zijn apparaat verliest of kwijtraakt, kan dit leiden tot grootschalige beveiligingsproblemen.
Het gebruik van beheertools voor mobiele apparaten kan organisaties helpen die het gebruik van persoonlijke apparaten ondersteunen.
Werknemers beschermen met DMARC
DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance) is een e-mailverificatieprotocol waarmee ontvangers van e-mail kunnen verifieren of inkomende berichten afkomstig zijn van een geverifieerde afzender, zodat wordt gegarandeerd dat e-mails die vanaf domeinen worden verzonden, echt en geautoriseerd zijn.
Door DMARC te implementeren, kunnen bedrijven en organisaties ervoor zorgen dat e-mail van werknemers ook buiten de kantoormuren veilig is.
Wat is DMARC?
DMARC combineert twee bestaande e-mailbeveiligingsprotocollen: Sender Policy Framework (SPF) en Domain Keys Identified Mail (DKIM).
SPF en DKIM authenticeren e-mails door de afzenderauthenticatieprotocollen van ontvangen berichten te verifieren, die op hun beurt het domein beschermen tegen ongeautoriseerd gebruik.
DMARC biedt het e-mailverificatiebeleid van een domeineigenaar aan ontvangende mailservers om vast te stellen of inkomende berichten echt zijn of een phishingpoging.
Opsplitsing: DMARC, SPF en DKIM
DMARC, SPF en DKIM zijn verificatieprotocollen die zijn ontworpen om de bezorgbaarheid en beveiliging van e-mail te verbeteren.
Hoewel het doel hetzelfde is, verschillen de protocollen:
- SPF is een e-mailverificatieprotocol dat het IP-adres van de afzender controleert aan de hand van een lijst met geautoriseerde IP-adressen om spoofing te voorkomen.
- DKIM verifieert de authenticiteit van de inhoud van e-mails door een digitale handtekening toe te voegen aan de header van het bericht.
- DMARC gebruikt zowel SPF als DKIM om e-mails te verifieren.
Conclusie
Werken op afstand heeft organisaties kwetsbaarder gemaakt voor op e-mail gebaseerde cyberaanvallen en DMARC biedt een kosteneffectieve oplossing die e-mailcommunicatie buiten de kantoormuren beschermt. Naast DMARC zijn andere maatregelen zoals multi-factor authenticatie, encryptie en training van werknemers essentieel om e-mailcommunicatie op afstand veilig te houden.
Door DMARC en andere best practices voor beveiliging in te voeren, kunnen organisaties externe medewerkers veilig houden en zichzelf beschermen tegen datalekken en cyberaanvallen.