header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Nieuw onderzoek toont aan dat meer dan 50% van de Amerikanen AI-chatbots gebruiken voor geldadvies. Zou u dat ook doen?

Sep 5, 2023 11:22 AM ET

Zou jij op AI vertrouwen om je geld te beheren? Tweeenvijftig procent van de Amerikanen gebruikt AI-chatbots zoals OpenAI\’s ChatGPT en Google\’s Bard voor persoonlijke financien, volgens een nieuw Credello-onderzoek naar het gebruik van AI-chatbots voor geldbegeleiding onder 1.000 mensen tussen 18 en 54 jaar. Deze resultaten zijn verrassend als je bedenkt dat chatbots meestal disclaimers aanbieden zoals “Ik ben geen financieel adviseur” wanneer ze gevraagd worden om financieel advies te geven.

Als je je afvraagt hoe en waarom mensen zich tot kunstmatige intelligentie wenden voor geldbeheer, dan is dit wat je moet weten over de bevindingen van Credello\’s onderzoek.

De top drie use cases voor AI en persoonlijke financien

De populairste manieren om AI-chatbots te gebruiken voor persoonlijke financien zijn om financiele termen te helpen begrijpen (28% van de respondenten), voor budgettering (22% van de respondenten) en voor aandelenaanbevelingen (17% van de respondenten). Verschillende respondenten vinden het ook nuttig voor het beheren van schulden (15%), het vinden van de juiste financieringsoptie (14%) of het winkelen voor een creditcard (13%).

Gevraagd naar de voordelen van het gebruik van AI-chatbots voor persoonlijke financien in plaats van meer traditionele methoden, zei tweederde van de ondervraagden dat tools zoals ChatGPT andere benaderingen overtroeven als het gaat om snellere en snellere toegang tot informatie. Soms wil je gewoon ter plekke verteerbare informatie zonder dat je een boek hoeft te lezen of een afspraak hoeft te maken met een financieel adviseur, en AI-chatbots kunnen in die behoefte voorzien.

Mensen maken zich zorgen over gegevensprivacy, maar vertrouwen nog steeds AI-chatbots

Met 52% van de Amerikanen die AI-chatbots gebruiken voor geldbeheer en nog eens 32% van hen die dit in de toekomst overwegen, is het eerlijk om je af te vragen of er zorgen zijn over het vertrouwen op AI voor persoonlijke financien.

Bijna de helft van de ondervraagden (48%) is zeer bezorgd over gegevens en privacy, terwijl 41% zeer sceptisch is over de nieuwheid/experimentele aard van deze technologie. Dat gezegd hebbende, meldde de helft van de respondenten ook een gemiddelde mate van betrouwbaarheid als het gaat om de informatie die AI-chatbots leveren. Met andere woorden, mensen hebben wel wat zorgen, maar ze zijn nog steeds bereid om AI een kans te geven als het gaat om het beheren van hun financien.

Belangrijkste generatie- en geslachtsverschillen

Vrouwen zijn iets terughoudender in het gebruik van AI-chatbots voor persoonlijke financien: Ongeveer 43% van de vrouwen gebruikt het tegenover 69% van de mannen. Waarom? De vrouwen die tools zoals ChatGPT vermijden voor geldbeheer, noemen als factoren achter hun keuze dat ze niet zeker weten hoe het werkt (48%), liever menselijke interactie hebben (47%) en zich zorgen maken over gegevensprivacy (43%).

Mannen die AI-chatbots hebben gebruikt om hun geld te beheren, hebben meer vertrouwen in de technologie dan vrouwen – bijna 33% van hen heeft veel vertrouwen in de resultaten van chatbots tegenover 23% van de vrouwen.

Er zijn ook generatieverschillen. Jongeren maken – misschien niet verrassend – meer gebruik van AI-chatbots voor persoonlijke financien dan oudere generaties: 64% van de respondenten in de leeftijd van 25-34 jaar heeft het gebruikt, terwijl slechts 36% van de respondenten in de leeftijd van 45-54 jaar het heeft geprobeerd. Hoe komt dat? Meer dan de helft van de respondenten tussen 45 en 54 zei dat ze AI voor persoonlijke financien vermijden omdat ze niet weten hoe het werkt.

Conclusie

Ondanks de controverse eromheen worden AI-chatbots populaire hulpmiddelen voor persoonlijke financien. Alleen de tijd zal leren of deze trend zal aanhouden, maar tot nu toe vinden mensen interessante manieren om AI te gebruiken voor geldbeheer.


iCrowdNewswire