header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Phishing voorbij e-mail: Sociale media en mobiele bedreigingen

Sep 5, 2023 11:51 AM ET

De bedrieglijke kunst van phishing, ooit voornamelijk beperkt tot e-mailoplichting, is snel veranderd in een veelzijdige bedreiging. Naarmate het digitale landschap zich ontwikkelt, heeft dit risico niet langer alleen betrekking op e-mailcorrespondentie. Phishing werpt nu een verraderlijk net uit over sociale mediaplatforms en mobiele apparaten.

Als deze bedreigingen worden genegeerd en er niet goed tegen wordt beschermd, kunnen ze grote gevolgen hebben, zoals identiteitsdiefstal, gegevenslekken en financieel verlies.

Lees verder om meer te weten te komen over bedreigingen via sociale media en mobiele apparaten, hoe phishing plaatsvindt op deze platforms en welke stappen u kunt nemen om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt.

Wat is een bedreiging via sociale media?

Sociale mediasites zoals Facebook, Twitter en LinkedIn bieden fraudeurs een overvloed aan slachtofferinformatie en een gemakkelijke manier om er toegang toe te krijgen.

Bij een phishingaanval via sociale media creeert een oplichter een nepaccount of neplink, vaak onder een populair onderwerp of trending hashtag, die echte gebruikers kunnen delen of leuk vinden. Zodra een legitieme gebruiker op de link klikt, wordt hij doorgestuurd naar een valse inlogpagina die zijn inloggegevens vastlegt, zodat de oplichter de controle over de account kan overnemen.

Hoe social media phishing werkt

Bij phishingaanvallen via sociale media kan het lijken alsof het bericht afkomstig is van een legitieme bron.

In werkelijkheid gebruiken aanvallers afbeeldingen, logo\’s en zinnen die overtuigend genoeg moeten zijn om de gebruiker te laten geloven dat ze te maken hebben met een legitieme account. Dit type phishing kan bijzonder gevaarlijk zijn omdat de aanval in realtime kan plaatsvinden, waardoor het voor gebruikers moeilijk is om te herkennen wat er gebeurt en proactieve tegenmaatregelen te nemen.

Sociale media phishing voorkomen

Om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden van social media phishing, moeten gebruikers vermijden om op links in social media posts of direct messages te klikken als deze niet van een legitieme bron komen.

Het is ook een goed idee om de URL van de site waar de gebruiker naartoe wordt geleid te controleren voordat hij of zij inloggegevens invoert, omdat aanvallers vaak websites gebruiken met URL\’s die de site die ze imiteren nabootsen, met slechts kleine wijzigingen of weglatingen. WWW.TheRealURL.com zou bijvoorbeeld WWW.TheR3alURL.com kunnen zijn.

Gebruikers kunnen ook een antivirusprogramma met ingebouwde bescherming tegen phishing inschakelen om zich verder tegen deze bedreiging te beschermen.

Wat is een mobiele bedreiging?

Bij mobiele bedreigingen gaat het om criminele pogingen om mobiele apparaten te compromitteren door malware of apps toe te voegen die kwetsbaarheden misbruiken. Zodra de telefoon is geinfecteerd met malware, kan de oplichter toegang krijgen tot alle gegevens die zijn opgeslagen op het apparaat: van contactpersonen tot creditcards, persoonlijke informatie en meer.

Hoe mobiele phishing werkt

Mobiele phishing komt in verschillende vormen voor, en elke vorm werkt een beetje anders:

  • Phishing sms\’jes – Deze aanval staat bekend als “smishing” en werkt hetzelfde als phishing via e-mail of sociale media – cyberaanvallers sturen een sms\’je dat eruitziet alsof het afkomstig is van een bekende instelling en sturen het slachtoffer zo aan om op een gegeven link te klikken en gevoelige informatie te geven.
  • Phishing-spraakoproepen- Dit is vergelijkbaar met smishing, maar dan met een telefoontje: cybercriminelen bellen op en doen alsof ze van een bekende instelling komen.
  • Frauduleuze app distributie
  • Valse sociale mediakanalen

Smishing werkt hetzelfde als phishing via e-mail of sociale media – cyberaanvallers sturen een sms-bericht dat eruitziet alsof het van een bekende instelling afkomstig is en het slachtoffer oproept om op een opgegeven link te klikken en gevoelige informatie te geven. Frauduleuze app-distributie is een andere populaire vorm, waarbij aanvallers malware vermommen als een bestaande app om toegang te krijgen tot gebruikersgegevens.

Tot slot worden nep sociale mediakanalen, vaak Twitteraccounts die zich voordoen als populaire bedrijven, gebruikt om toegang te krijgen tot privegegevens.

Mobiele phishing voorkomen

Om te voorkomen dat ze in een mobiele phishing-fraude trappen, moeten gebruikers berichten van onbekende afzenders negeren, met name berichten die gratis producten of grote kortingen beloven. Het is cruciaal om alleen apps te downloaden uit de officiele app store, omdat aanvallers vaak nep-apps maken die echt lijken, maar eigenlijk malware bevatten. Wees tot slot, net als bij phishing via sociale media, voorzichtig met het klikken op links van sociale media of zelfs een zoekmachine, omdat deze ook gecompromitteerd kunnen zijn.

Conclusie: Phishing evolueert

Phishing-aanvallen zijn een groeiende bron van zorg voor zowel particulieren als bedrijven en nu cybercriminaliteit zich richt op sociale media en mobiele apparaten, is het van cruciaal belang dat gebruikers de best practices volgen om zichzelf te beschermen.

Door zich bewust te blijven van de risico\’s van phishing via sociale media en mobiele apparaten en eenvoudige stappen te volgen, zoals het vermijden van onbekende afzenders en het downloaden van vertrouwde apps van legitieme bronnen, kunnen gebruikers hun risico om slachtoffer te worden van deze zwendel aanzienlijk verkleinen.


iCrowdNewswire