header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Budgetteren als jongere

Oct 10, 2023 10:57 AM ET

Veel mensen houden niet van het woord “budget”. Het kan beperkend of intimiderend klinken. Maar een budget is gewoon een plan voor je geld. Het kan het makkelijker maken om je rekeningen te betalen en geld opzij te zetten om te sparen. Als je als tiener of jongvolwassene leert budgetteren, kun je gezonde gewoontes aanleren die je je hele leven zullen helpen.

Hier is een stap-voor-stap handleiding voor budgetteren als jongere.

Stap 1: Bereken je inkomen

De eerste stap bij het maken van een budget is bepalen hoeveel geld er binnenkomt. Hoeveel geld krijg je binnen van een parttime baan, zakgeld, studiebeurzen of studieleningen?

Tel deze getallen op om je totale maandelijkse inkomen te krijgen.

Stap 2: Bereken de uitgaven

Bepaal nu hoeveel geld je elke maand uitgeeft. Er zijn meestal twee categorieen uitgaven, vaste en variabele. Een vaste uitgave, zoals je huur of auto, verandert niet van maand tot maand. Een variabele uitgave fluctueert of is onvoorspelbaar, zoals de kosten van benzine, boodschappen of onverwachte autoreparaties.

Tel je vaste uitgaven bij elkaar op en neem het gemiddelde van een paar maanden variabele uitgaven om je totale maandelijkse uitgaven te berekenen.

Stap 3: Inkomen min uitgaven

Je kunt een eenvoudige berekening maken om te bepalen of je genoeg geld hebt om je uitgaven te dekken. Trek je uitgaven af van je inkomsten.

Als ik bijvoorbeeld $1000 per maand verdien met mijn parttime baan en $800 per maand uitgeef, dan houd ik $200 over om te sparen of voor andere financiele doelen.

$1000 min $800 is $200Als ik echter $800 verdien en $1000 aan uitgaven heb ($800 min $1000 is -$200), dan heb ik niet genoeg inkomsten om mijn uitgaven te dekken. In dat geval moet ik op mijn uitgaven bezuinigen of een manier vinden om meer geld te verdienen.

Stap 4: Spaardoelen stellen

Budgettering houdt ook in dat je spaardoelen stelt, zowel voor de korte als de lange termijn. Plannen om elke maand een klein bedrag opzij te zetten kan je helpen om je financiele doelen sneller te bereiken. Hoe eerder je begint, hoe beter.

Er zijn veel bankrekeningen voor jongeren in Canada die je kunt openen om je dagelijkse bankzaken te regelen, zoals uitgeven en sparen. Jongerenrekeningen bieden meestal speciale voordelen zoals onbeperkt pinnen en geen maandelijkse kosten om het sparen te vergemakkelijken.

Stap 5: Zet alles op een rijtje

Nu je weet wat je inkomsten, uitgaven en spaardoelen zijn, is het tijd om alles op een rijtje te zetten. Je kunt een budget maken met een spreadsheet, een online app of zelfs met pen en papier. Wat voor jou het beste werkt. Het gaat erom dat je een plan opstelt om je uitgaven bij te houden en je budget aan te passen als dat nodig is.

De conclusie

Een budget is een belangrijke levensvaardigheid. Hoe eerder je het leert, hoe beter. In plaats van lukraak geld uit te geven, biedt een budget een plan voor je geld. Het kan je helpen om je aan je financiele doelen te houden en te voorkomen dat je schulden maakt.


iCrowdNewswire