header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


De gevaren van het negeren van een overbeet

Oct 10, 2023 3:05 PM ET

Een overbeet – wanneer de bovenste voortanden verder uitsteken dan de onderste voortanden – is voor veel Amerikanen een realiteit. Maar sommige mensen kiezen ervoor om hun overbeet om verschillende redenen te negeren. Het kan te duur zijn om te corrigeren of het kan niet eens als een probleem worden gezien. Sommige mensen weten niet wat de oorzaak van een overbeet is en denken dat een overbeet een esthetisch probleem is dat opgelost of genegeerd kan worden.

Het is het beste om een overbeet zo snel mogelijk aan te pakken, omdat de gevaren van het negeren van een overbeet later groot kunnen zijn. In ernstige gevallen kan een overbeet kaakpijn, tandvleesaandoeningen of tandbederf veroorzaken en is zelfs een operatie nodig om de verkeerde uitlijning te corrigeren. Lees verder om te begrijpen waarom je aandacht moet besteden aan je overbeet.

Overbeet kan op lange termijn gebitsproblemen veroorzaken

Een overbeet is veel meer dan een esthetisch probleem. Een overbeet kan vaak leiden tot langdurige gebitsproblemen waarvoor later in het leven dure en uitgebreide zorg nodig is. Beschadigde tanden, scheefstand van de kaak en spraakproblemen zijn allemaal tandheelkundige problemen die de mondgezondheid kunnen beinvloeden en pijn, ongemak en een slechte levenskwaliteit kunnen veroorzaken.

Schade aan tanden en tandvlees

Overbeet kan ervoor zorgen dat de tanden sneller slijten. De tanden knarsen onnatuurlijk op elkaar, wat het beschermende glazuur aantast. Als het glazuur erodeert, neemt het risico op gevoelige tanden en tandbederf toe. Veel mensen realiseren zich niet dat een overbeet gaatjes kan veroorzaken.

Overbeet heeft ook een significante relatie met tandvleesaandoeningen. Als de bovenste voortanden te ver uitsteken, kunnen ze tijdens het kauwen het tandvlees in de andere kaak raken. Dit kan ontstoken, gezwollen of beschadigd tandvleesweefsel veroorzaken, wat voorlopers zijn van tandvleesaandoeningen en tandverlies.

Verkeerde kaakuitlijning en TMJ-stoornis

Het temporomandibulaire gewricht (TMJ) verbindt het kaakbeen met de schedel en werkt als een scharnier. Een slecht functionerend TMJ-gewricht kan pijn in de kaak en kaakspieren veroorzaken. Een overbeet is een vorm van scheefstand van de kaak en een scheefstand van de kaak kan problemen met het TMJ veroorzaken. Een verkeerde stand van de kaak, ook wel malocclusie genoemd, is een van de meest voorkomende redenen om naar de orthodontist te gaan.

Spraakproblemen

Een overbeet kan grote spraakproblemen veroorzaken die alleen kunnen worden gecorrigeerd door een operatie of door het gebruik van aligners. Als de tanden scheef staan, kan het onmogelijk zijn om bepaalde klanken uit te spreken. Klanken als \’t\’ of \’s\’ waarvoor de tong contact moet maken met de tand, kunnen moeilijk zijn. Dit is vooral het geval als de overbeet ook een open beet is met een aanzienlijke ruimte tussen de tanden. Andere spraakproblemen zijn lispelen, fluiten en het slissen van woorden.

Hoe behandel je een overbeet

Beugels, onzichtbare aligners, gehemelte-expanders en retainers zijn allemaal opties om een overbeet te behandelen. De behandeling wordt het meest toegepast bij kinderen, om het probleem aan te pakken voordat het op latere leeftijd een groter probleem wordt. Met gehemelexpanders kan de kaak opnieuw worden gepositioneerd tijdens de kritieke groei-jaren, terwijl een beugel de tanden langzaam uitlijnt. Retainers houden de tanden op hun plaats na een beugel. Tanden verwijderen is ook een optie, zodat er meer ruimte is voor volwassen tanden.

Er is ook een behandeling beschikbaar voor volwassenen, waaronder doorzichtige uitlijners die alleen de tanden met de overbeet bewegen. Een operatie kan nodig zijn om de beetanomalie te corrigeren.

Mensen met een overbeet kunnen verschillende stappen nemen om hun leven gemakkelijker te maken. Uitstekende mondverzorging is een must en nachtbeschermers kunnen de tanden beschermen tijdens de slaap. Om de zes maanden naar de tandarts gaan is ook belangrijk om een goede mondverzorging te behouden.

Conclusie

Een overbeet geeft structurele en esthetische problemen die vaak te kritiek zijn om te negeren. Wachten met een behandeling voor een overbeet kan leiden tot langdurige schade aan je tanden, tandvlees en kaak. Als de procedure onbetaalbaar is, praat dan met je orthodontist over de kosten van aligners. Hij of zij kan een maandelijks betalingsplan aanbieden om je cruciale behandeling te realiseren.


iCrowdNewswire