Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.
Praktische financiele lessen voor je tiener
Het is nooit te vroeg om je kinderen over geld te leren – inzicht in persoonlijke financien is een belangrijke levensvaardigheid. In de wiskundelessen wordt misschien wat basiskennis behandeld, maar op de meeste scholen worden geen praktische financiele lessen gegeven. Als ouder kun je de opvoeding van je tiener helpen aanvullen door hem essentiele vaardigheden bij te brengen waar hij zijn hele leven profijt van kan hebben.
Kredietscores
Je kredietscore heeft op veel dingen invloed, bijvoorbeeld of je in aanmerking komt voor de creditcard die je wilt of een hypotheek. Leg je tiener uit wat een kredietscore is. Bespreek de verschillende factoren die een rol spelen bij het berekenen van een kredietscore. Vertel ze over zaken als het opbouwen van krediet, het gratis krijgen van een kredietrapport en het evalueren van hun score.
Hoe creditcards werken
Creditcards kunnen een nuttig hulpmiddel zijn als ze op verantwoorde wijze worden gebruikt, maar het is belangrijk dat tieners begrijpen hoe ze werken. Leg uit wat de rentepercentages en kosten zijn en hoe belangrijk het is om het saldo elke maand volledig te betalen. Vertel ze wat het aanvragen van een creditcard kan doen met je kredietscore en bespreek hoeveel creditcards het verstandig is om te hebben. Misschien wilt u met ze meelopen over uw eigen creditcardgebruik en ze laten zien hoe u een maandelijkse rekening online betaalt.
Rente begrijpen
Creditcards, spaarrekeningen, hypotheken – er komt allemaal rente bij kijken. Bespreek met je tiener concepten als enkelvoudige en samengestelde rente. Leer ze hoe ze de kleine lettertjes op aanbiedingen van creditcards en leningen moeten lezen. Laat zien wat de invloed van rente op schulden en spaargeld is door verschillende aanbiedingen en rentepercentages van leningen en creditcards met elkaar te vergelijken.
Budgettering
Een budget opstellen is een belangrijke vaardigheid die belangrijker wordt naarmate je tiener ouder wordt. Je kunt met je tiener een voorbeeldbegroting doornemen en het verschil tussen behoeften en wensen (en het belang van beide) bespreken, evenals vaste en variabele uitgaven.
Als je tiener een baan heeft, kun je hem zelfs leren om zijn eigen geld te begroten. Houd samen met hen inkomsten en uitgaven bij om te zien waar hun geld elke maand naartoe gaat. Help ze om financiele doelen te stellen en een realistisch budget op te stellen dat zowel rekening houdt met noodzakelijke zaken als met leuke dingen.
Sparen
Bespreek het belang van sparen met je tiener. Leg uit wat een noodfonds is, hoe het eruit kan zien en waarom het belangrijk is om een buffer te hebben. Praat met hem of haar over verschillende soorten spaarrekeningen, zoals hoogrentende spaarrekeningen en traditionele spaarrekeningen, en manieren om spaargeld te laten groeien. Als je tiener geen spaarrekening heeft, kan dit een goede gelegenheid zijn om er een aan te vragen.
(Basis)belastingen
Hoewel je tiener misschien nog geen eigen belastingaangifte doet, is hij of zij waarschijnlijk al wel eens in aanraking gekomen met omzetbelasting en betaalt hij of zij misschien zelfs belasting over de inkomsten van hun bijbaantje. Leer je tiener de basisbeginselen van de inkomstenbelasting. Leg uit hoe belastingschijven het belastingtarief kunnen bepalen en welke aftrekposten of kredieten het verschuldigde bedrag kunnen verlagen. Als je tiener een parttime baan heeft, neem dan samen het loonstrookje door en leg uit wat de cijfers betekenen. Als ze het belastingsysteem kennen, kunnen ze in de toekomst correct aangifte doen en begrijpen waar hun belastingen naartoe gaan.
Het aanbod van financiele producten
Door je tiener een idee te geven van het scala aan financiele producten dat er is, kunnen ze leren hoeveel er nog te leren valt. Er zijn veel mogelijkheden om te bankieren, beleggen, lenen en nog veel meer. Geef ze een overzicht van de verschillende financiele producten, zoals betaal- en spaarrekeningen, cd\’s, aandelen, obligaties, hypotheken, autoleningen, levensverzekeringen en andere soorten levensverzekeringen.
Bespreek de voor- en nadelen van verschillende producten en hoe je kunt kiezen wat het beste bij je behoeften past. Met dit inzicht zullen ze beter in staat zijn om als volwassene financiele doelen te stellen en verstandige beslissingen te nemen.
Bron: iQuanti