Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.
Manieren om je persoonlijke financien te beheren
Er zijn veel manieren waarop iemand zijn financien kan beheren, maar er zijn een aantal basisstappen, zoals het hebben van ten minste twee bankrekeningen en het gebruik van elke bankrekening om geld op een andere manier te beheren.
Hier zijn enkele belangrijke stappen om je te helpen je persoonlijke financien te beheren.
Stap 1: Open een bankrekening
Als je nog niet ten minste een chequing- en een spaarrekening hebt, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je ze allebei hebt.
Uw chequerekening kan worden gebruikt voor uw dagelijkse transacties, zoals
- Betalingen van rekeningen
- Boodschappen
- Boodschappen doen
- Vermaak
- Spaardoelen
Je moet ook een spaarrekening hebben om geld op te zetten zodat het rente kan opbouwen en kan groeien. Als er eenmaal rente is opgebouwd, kun je het gaan beleggen, zodat het geld nog meer groeit, maar het belangrijkste is dat je het geld niet uitgeeft, behalve in noodgevallen.
Sommige mensen gaan verder en hebben aparte bankrekeningen voor al hun uitgaven, zodat ze beter kunnen bijhouden waar hun geld naartoe gaat. Ze hebben bijvoorbeeld een bankrekening om te sparen voor vakanties, een voor boodschappen en een voor auto-onderhoud.
Het is aan jou hoeveel bankrekeningen je nodig hebt en welke, maar als je er minstens twee hebt, kun je je geld beter beheren en efficienter uitgeven.
Stap 2: Maak een budget
Er zijn veel verschillende budgetten. Het belangrijkste is om er een te vinden waar je je aan kunt houden, zodat je je schulden kunt afbetalen, je kosten kunt dekken en geld kunt besparen.
Wanneer je een budget opstelt, maak dan een lijst van je vaste kosten, zoals je rekeningen, boodschappen, huur, hypotheek, afbetalingen van leningen en andere uitgaven die van maand tot maand niet veel veranderen.
maand tot maand. Zet een bepaald bedrag opzij om je kosten van levensonderhoud te dekken (vaak wordt aangeraden om dit ongeveer 50-60% van je inkomen te laten zijn.
Stel vervolgens een doel vast voor besparingen, die gaan naar je noodfonds, grote aankopen en vakanties. Dit zou ongeveer 5-10% van je inkomen moeten zijn.
Stap 3: Maak geld dat je niet wilt uitgeven over van je betaalrekening
Daarom is het goed om meer dan een bankrekening te hebben. Als het geld op je betaalrekening staat, kun je meer geneigd zijn om het uit te geven. Als je het op een andere rekening zet, is de kans groter dat je het met rust laat. Zodra je genoeg spaargeld hebt opgebouwd, kun je het geld overzetten naar iets met een hoger rendement.
Stap 4: Zet geld opzij voor leuke dingen
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je in de eerste levensbehoeften kunt voorzien, maar als het mogelijk is, zorg er dan voor dat er ruimte is in je budget voor de dingen die je levenskwaliteit verbeteren. Zet een limiet op hoeveel je uitgeeft aan deze leuke dingen-entertainment, ervaringen, enzovoort. Anders kan het gemakkelijk zijn om al je geld uit te geven en niets over te houden om te sparen.
Stap 5: Bouw een noodfonds op
Een essentieel onderdeel van het beheren van je geld is het hebben van een noodfonds. Dit fonds zal je helpen onverwachte uitgaven te dekken, de rekeningen te betalen als je je baan verliest en je door noodsituaties heen te helpen. Het is aan jou hoeveel je nodig hebt op je noodrekening om je comfortabel te voelen, maar de meeste mensen streven ernaar om tussen de 3 en 6 maanden levensonderhoud op de rekening te hebben staan.
Als je nog geen noodfonds hebt, begin dan klein. Stel als doel een maand levensonderhoud en groei van daaruit verder. Als je uiteindelijk het geld op de rekening gebruikt om een noodgeval te dekken, bouw het dan zo snel mogelijk weer op.
Je financien beheren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar basisstappen kun je je geld gemakkelijker beheren.