Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.
Onderzoek naar Nouryon en Akzo Nobel wegens overtreding van industriele eigendomsrechten; directeuren kunnen 3 jaar gevangenisstraf tegemoet zien en terugvordering van winsten uit bedrijfsoverdracht in 2018
LISBON, Portugal – Er is een strafzaak gestart tegen Nouryon Specialty Chemicals BV, Akzo Nobel NV, The Boeing Company, Airbus Portugal SA, en hun “vertegenwoordigers” voor het schenden van patenten en meerdere overtredingen van de Portugese wet op industrieel eigendom. De zaak werd ingediend bij het Ministerie van Binnenlandse Administratie in Lissabon onder Criminal Complaint # file (NPP: 510345/2023) en Criminal Procedure # NUIPC 000965/23.4PGCSC.
Deze actie volgt op een rechtszaak die octrooihouder Xene Corporation in mei 2022 heeft aangespannen tegen de Nederlandse composietgigant Nouryon BV. De rechtszaak, aangespannen in de U.S. District Court for the Eastern District of New York, zaaknummer CV-22-2850 beweert dat Nouryon Xenecore, Xene\’s gepatenteerde schuimgebaseerde koolstofcomposietmateriaal en fabricageproces, heeft gebruikt om onderdelen te maken voor 1.000 andere bedrijven, die in rechtbankdocumenten worden aangeduid als “John Does #1 tot #1003.”
Xene eist 6,3 miljard dollar schadevergoeding van Nouryon en de andere bedrijven. Onder de andere genoemde Joe Doe verdachten bevinden zich Boeing, Airbus, General Electric, Siemens, Vestas en autofabrikanten in Europa.
De Portugese aanklacht beschuldigt Nouryon, Akzo Nobel en hun vertegenwoordigers van meerdere overtredingen van de industriele eigendomswet. De aanklacht stelt dat de beklaagden willens en wetens inbreuk hebben gemaakt op de octrooirechten van de klager, met daadwerkelijke kennis van de octrooien.
Volgens de klager heeft Akzo Nobel ook, onder valse voorwendselen, handelsgeheimen en uitgebreide instructies van Xene verkregen voor de productie van vliegtuigonderdelen, windturbinebladen, auto-onderdelen en scheepsonderdelen, die nu allemaal zijn geintegreerd in producten in Portugal. De chemische bedrijfsonderdelen van de Akzo Nobel-groep hebben vervolgens de gegevens en informatie overgedragen aan gloednieuwe Nouryon-entiteiten en zijn deel gaan uitmaken van de Nouryon-groep. De klager werd vervolgens verhinderd om verder te communiceren.
In mediaberichten wordt gemeld dat de divisie specialty chemicals van Akzo Nobel NV in 2018 voor 10 miljard euro is overgedragen aan Nouryon Speciality Chemicals BV.
In overeenstemming met artikel 347 van het Portugese wetboek van industriele eigendom kon de strafrechter verdere inbreukmakende activiteiten onmiddellijk verbieden en de beschuldigde bedrijven bevelen om de winst van de verkoop van de betreffende activiteiten in 2018 over te dragen.
Op grond van artikel 11 van het Wetboek van Strafrecht kunnen de leidinggevenden en bestuurders van de bedrijven persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, waaronder Charlie Shaver van Nouryon en Thierry Vanlancker van Akzo Nobel, die maximaal drie jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.
In de zaak in New York heeft Nouryon een motie ingediend om de rechtszaak te verwerpen vanwege een vermeend gebrek aan rechtsbevoegdheid en een andere motie op basis van het feit dat Xene geen bewijs zou hebben geleverd van de directe octrooi-inbreuk door Nouryon.
Op 5 juli 2023 diende Xene een brief in waarin staat dat Nouryon bedrijven als Boeing, General Electric en Evonik aanmoedigt om het Xenecore-proces uit te voeren.
Op 5 september 2023 werd in Zuid-Korea een strafrechtelijke vervolging wegens octrooi-inbreuk ingesteld(strafdossier # 20234007) tegen Loic Porcheron en Eric John, de leidinggevenden van Airbus Korea en Boeing Korea LLC, die tot zeven jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.
In 2014 stemde Nouryon ermee in om het Xenecore materiaal en proces te distribueren en te verkopen aan klanten voor beide bedrijven voor wederzijds geldelijk voordeel. Xene beweert echter dat Nouryon dit heeft gedaan zonder de winst met Xene te delen en het Xenecore-materiaal en -proces zonder toestemming blijft verkopen aan een groot aantal van haar klanten.
Noryoun heeft een motie ingediend om de rechtszaak te verwerpen vanwege een vermeend gebrek aan rechtsbevoegdheid en een andere motie om de zaak te verwerpen op basis van het feit dat Xene geen bewijs zou hebben geleverd van Noryoun\’s directe octrooi-inbreuk.
De rechtbankdocumenten die Xene indiende verwijzen naar een video die laat zien hoe microsferen worden gebruikt bij de productie van Airbus onderdelen.
Het bedrijf eist grensoverschrijdende gerechtelijke bevelen en strafrechtelijke onderzoeken in 25 landen in Europa, Azie en Midden-Amerika tegen Nouryon, Akzo Nobel en hun gebruikers: Advance Blast & Ballistic Systems Ltd, Aerospace Corp, AgustaWestland , Airbus , Alstom Transport Technologies, Apple Inc, Audi, Backman Sailboatsa, BAE Systems, Bell Helicopter Textron, Beta Air LLC, Bombardier, Commercial Aircraft Corp of China (COMAC), Continental Reifen Deutschland GmbH, Delta Wheels LLC, Deutsche Bahn AE-3 Train, in opdracht van Al, DeWind Europe, Dronamics (Black Swan), General Atomics, General Electric Co. , Glasair Aviation, Hyundai Motor Company, Lamborghini, LM Wind Power AS, Lockheed Martin, Mercedes Benz, Northrop Grumman, Ocqueteau, Raytheon , Renault, Renault/Nissan Motor, Rolls Royce, Russische Spoorwegen, Safran Aircraft Engines, Senvion SE/Siemens Gamesa, Siemens Gamesa, Siemens Mobility GmbH, Space X, Toyota Motor Europe, Umoe Mandal, Vestas Wind Systems AS, Vetsas Wind, Volkswagen, Volvo, Wing Aviation/X Development LLC , Yokohama Rubber Co Ltd, die beweerdelijk inbreuk maken op de octrooien met producten van Akzo Nobel en Nouryon.
De Europese raadsman van Xene schatte de schade in Europa op 1,2 miljard euro. Xene wil rechtszaken aanspannen in Oostenrijk, Belgie, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italie, Luxemburg, Monaco, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, IJsland, Polen, Japan, China en Mexico.
Xene begon zijn activiteiten met de productie van koolstofvezel tennisrackets. Daarna breidde het bedrijf het gebruik van zijn technologie uit naar andere toepassingen, waaronder windmolenbladen op basis van luchtweerstand, de Fanturbine. Xene beweert dat de Fanturbine exponentieel meer windenergie vangt dan traditioneel gevormde vliegtuigbladen. Een verhaal over de Fanturbine stond in de juli 2023 editie van Composites World Magazine.
Volgens een recent onderzoek kunnen ventilatorbladen van 100 meter lengte meer dan 1 Gigawatt aan energie uit de wind halen, en kan een 30-bladig drag array 3 Gigawatt aan energie opvangen . Het onderzoek toont aan dat de beschikbare windenergie meer dan 20 miljoen keer zo groot is als die van zonne-energie per vierkante meter onroerend goed, waardoor het de beste oplossing is voor klimaatverandering. Het rapport kan hier worden gedownload.
Het onderzoek volgt op een white paper van luchtvaartprofessor Paulo Abdala die aantoonde dat door gebruik te maken van luchtweerstand in plaats van lift, 14-megawatt turbines 1,4 Gigawatt aan energie zouden kunnen opwekken — 100 keer meer dan conventionele “aerofoil” bladen, die de afgelopen eeuw gangbaar waren dankzij natuurkundige Albert Betz, wiens “limiet” volgens het onderzoek op grote schaal verkeerd wordt geinterpreteerd.