header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Tips voor het zoeken naar een baan

Nov 24, 2023 10:55 AM ET

Op zoek gaan naar een nieuwe baan kan heel wat tijd in beslag nemen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om je zoektocht te stroomlijnen.

Werk je cv bij

Je cv is vaak de eerste indruk die je geeft aan recruiters en managers. Zorg ervoor dat al je informatie up-to-date is en dat je je meest recente verantwoordelijkheden, prestaties en functie hebt vermeld. Controleer op fouten en opmaak en laat, indien mogelijk, iemand meelezen op typefouten.

Pas je documenten aan

Je cv en sollicitatiebrief moeten specifiek zijn voor elke functieomschrijving. Dit betekent niet dat je voor elke sollicitatie vanaf nul moet beginnen, maar dat je je cv en sollicitatiebrief moet aanpassen om relevante vaardigheden, verantwoordelijkheden en prestaties te benadrukken. Misschien wil je een paar versies van je cv en sollicitatiebrief hebben die je snel kunt aanpassen aan een functieomschrijving.

Netwerk

Hoe meer mensen je kent, hoe groter de kans dat je snel over nieuwe carrieremogelijkheden hoort. Je contacten kunnen je zelfs aanbevelen voor een functie. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, probeer dan evenementen en conferenties in de sector bij te wonen of contact op te nemen met vrienden en kennissen.

Overweeg verwijzingen

Sommige bedrijven bieden werknemers de mogelijkheid (en soms een incentive) om kandidaten door te verwijzen voor openstaande vacatures. Een persoonlijke band kan er ook voor zorgen dat je meer kans maakt op een sollicitatiegesprek omdat een bestaande werknemer instaat voor jou en je vaardigheden. Als een vriend of kennis bij een bedrijf werkt dat een doorverwijzingssysteem en relevante open vacatures heeft, kan het de moeite waard zijn om te vragen of hij of zij bereid is om je cv door te geven.

Houd een tracker bij

Documenteer voor elke baan waarop je solliciteert de datum waarop je hebt gesolliciteerd, een link naar de functieomschrijving, of/wanneer je iets hebt gehoord en eventuele andere relevante details. Op die manier hoef je, als je wordt gebeld voor een sollicitatiegesprek, niet te zoeken naar de details – je kunt meteen verwijzen naar de functieomschrijving en de documenten die je hebt verstrekt. Met een tracker weet je ook voor hoeveel banen je hebt gesolliciteerd en hoe lang werkgevers er gemiddeld over doen om contact met je op te nemen.

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Als je wordt opgeroepen voor een gesprek, weet dan met wie je een afspraak hebt en wanneer. Als het gesprek via een videoconferentie verloopt, zorg er dan voor dat je de software van tevoren hebt geinstalleerd. Als het persoonlijk is, zorg er dan voor dat je weet waar je heen moet en dat je je kleren hebt uitgezocht. Onderzoek het bedrijf, herlees de functieomschrijving, onthoud je prestaties en wees klaar om erover te praten – goede verhalen kunnen je helpen om vragen te beantwoorden en je te onderscheiden van andere kandidaten. Als je nerveus bent, kun je door veelvoorkomende vragen te beantwoorden en je antwoorden te oefenen meer zelfvertrouwen opbouwen.

Een aanbod evalueren

Als je eenmaal een aanbod hebt gekregen, neem dan de tijd om het te vieren! Vergeet niet dat je niet meteen hoeft te tekenen. Stel vragen, evalueer (en onderhandel mogelijk) het salaris en de vakantiedagen. Bekijk het arbeidsvoorwaardenpakket en kijk wat er beschikbaar is op het gebied van ziektekostenverzekering, tandarts, visie en levensverzekering (vergeet niet dat je collectieve levensverzekering anders is dan je individuele polis, zoals een levensverzekering). Vraag ook naar andere voordelen, zoals werken op afstand, flexibele werktijden en kortingsprogramma\’s voor werknemers.

Bron: iQuanti


iCrowdNewswire