header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Succesvolle gezamenlijke tussenkomst als Churchill-vonnis stelt de rechter in staat partijen te bevelen te bemiddelen

Nov 29, 2023 10:34 AM ET

De langverwachte uitspraak in de zaak Churchill is een belangrijk moment voor bemiddeling en vernietigt de uitspraak in de zaak Halsey. De uitspraak bevestigt dat het niet in strijd is met de mensenrechten om bemiddeling te integreren in de rechtsgang en, waar nodig, partijen te verplichten tot bemiddeling. CMC, Ciarb en CEDR hebben hun krachten gebundeld om in deze zaak te intervenieren en hebben sterk gepleit voor deze uitkomst.

Het Hof van Beroep heeft besloten dat de rechtbanken gerechtigd zijn om een procedure op te schorten of partijen te bevelen om deel te nemen aan niet-gerechtelijke geschillenbeslechtingsprocedures, waaronder bemiddeling. Het Court of Appeal bevestigde verder dat de opmerkingen van Dyson LJ in Halsey v Milton Keynes General NHS Trust (2004) 1 WLR 3002(Halsey) obiter waren en daarom niet bindend voor de lagere rechtbanken.

Halsey suggereerde dat, hoewel de rechtbank partijen kan aanmoedigen om deel te nemen aan private geschillenbeslechting, met inbegrip van bemiddeling, het bevelen van de partijen om te bemiddelen in strijd zou zijn met artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het recht op een eerlijk proces.

De meeste commentatoren waren van mening dat Halsey slechte wetgeving is, omdat zelfs als de rechtbank partijen beveelt om een particuliere geschillenbeslechtingsprocedure te starten, waaronder bemiddeling, dit de partijen niet dwingt om een schikking te treffen en ze gedurende het hele proces toegang blijven houden tot de rechtbank. Er was ook een wijdverspreide opvatting dat de opmerkingen van Dyson LJ in de Halsey-zaak obiter waren, met andere woorden, overtuigend maar niet bindend voor de lagere rechtbanken.

De beslissing in de zaak Churchill tegen Merthyr Tydfil Borough Council(Churchill) verduidelijkt dat de rechtbanken bemiddeling en andere vormen van geschillenbeslechting in de gerechtelijke procedure kunnen integreren en, waar nodig, de procedure voor bemiddeling kunnen opschorten of bemiddeling kunnen bevelen.

De Master of the Rolls, Sir Geoffrey Vos, die het vonnis schreef, weigerde vaste principes vast te leggen over wat relevant zou zijn om te bepalen of een procedure moet worden opgeschort of dat de partijen moeten worden opgedragen om deel te nemen aan een niet-gerechtelijke geschillenbeslechting. In plaats daarvan zei hij dat dit moest worden overgelaten aan het oordeel van de procesrechter.

De Civil Mediation Council (CMC), Chartered Institute of Arbitrators (Ciarb) en het Centre for Effective Dispute Resolution (CEDR) intervenieerden gezamenlijk in Churchill met als doel de Halsey-beslissing ongedaan te maken. De samenwerking bij deze interventie toont de gezamenlijke inzet om ervoor te zorgen dat partijen bij een geschil het juiste niveau van informatie en toegang tot zowel bemiddeling als gekwalificeerde professionele bemiddelaars hebben.

Het Churchill-arrest stelt de rechtbanken in staat om partijen te bevelen te bemiddelen en is weer een stap in de richting van de erkenning van private geschillenbeslechting als een cruciaal en integraal onderdeel van een effectieve civiele rechtspraak.

In 2021 publiceerde de Civil Justice Council (CJC) zijn rapport over “Verplichte ADR” waarin werd geconcludeerd dat het verplichten om gebruik te maken van (alternatieve) geschillenbeslechting rechtmatig is en moet worden aangemoedigd.

CMC, CEDR en Ciarb hebben zich uitgebreid beziggehouden met het raadplegingsproces dat het Britse ministerie van Justitie (MoJ) naar aanleiding van het CJC-rapport heeft gehouden en hebben gereageerd op alle drie de regeringsraadplegingen die in 2021 en 2022 plaatsvonden.

In juli 2023, na deze raadplegingen, kondigde de Britse regering aan dat alle kleine vorderingen in de County Court die worden ingediend volgens de standaard deel 7-procedure van de Civil Procedure Rules zouden worden doorverwezen naar de Small Claims Mediation Service van de HM Courts and Tribunals Service. Alle organisaties blijven samenwerken met de regering van het Verenigd Koninkrijk op het gebied van regelgeving voor bemiddeling en hoe bemiddeling effectief kan worden geintegreerd in de civiele rechtsgang.

Rebecca Clark, voorzitter van de CMC: “Als liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor het bevorderen van het oplossen van conflicten, zijn we verheugd over deze uitspraak, waarin het Hof uitdrukkelijk de voordelen van mediation erkent voor partijen die hun geschillen goedkoop en snel willen oplossen. Bemiddeling is nu waar het hoort – stevig ingebed in het civiele rechtssysteem. Ik wil graag Stewarts en Edwin Glasgow CBE KC en Kelly Stricklin-Coutinho van 39 Essex Chambers bedanken, die allemaal pro bono hebben gewerkt om ervoor te zorgen dat het Hof al het bewijs had dat het nodig had om deze beslissing te nemen.”

Catherine Dixon MCIArb, CEO van Ciarb zegt: “Deze uitspraak bevestigt dat de integratie van mediation in het civiele rechtssysteem geen inbreuk vormt op de mensenrechten. Particuliere geschillenbeslechting is een integraal onderdeel van een effectief rechtssysteem. Door partijen toegang te bieden tot bemiddeling en andere geschillenbeslechtingsprocedures die worden ondersteund door gekwalificeerde professionals op het gebied van geschillenbeslechting, ontstaan er meer mogelijkheden voor partijen om tot een voor hen passende oplossing te komen. Het was een genoegen om samen te werken met CMC, CEDR, Stewarts en Edwin Glasgow CBE KC en Kelly Stricklin-Coutinho van 39 Essex Chambers aan deze baanbrekende zaak en ik dank hen voor hun wijsheid, vasthoudendheid en steun.”

James South, Chief Executive van CEDR zegt: “We gaan nu een nieuw tijdperk van positieve verandering in. Als we naar gerechtigheid kijken vanuit het perspectief van de partijen, dan willen zij dat hun geschil op een kosteneffectieve en eerlijke manier wordt opgelost, dat ze de kans krijgen om gehoord te worden en dat de oplossing voldoet aan hun commerciele en persoonlijke behoeften. Bemiddeling kan hiervoor zorgen en de uitspraak van vandaag geeft de rechtbanken de middelen om een schikking actief aan te moedigen door de rechtbanken voor het eerst toe te staan partijen te bevelen te bemiddelen, indien zij dit naar eigen goeddunken redelijk achten”.

CMC, Ciarb en CEDR werden vertegenwoordigd door Edwin Glasgow CBE KC en Kelly Stricklin-Coutinho van 39 Essex Chambers en Ian Gatt KC, Elaina Bailes en Matt Caples van Stewarts.

Lees het volledige persbericht CIArb – Gezamenlijke interventie succesvol nu Churchill uitspraak de rechtbanken toestaat partijen op te dragen te bemiddelen

Bezoek ons gratis evenement Let\’s Discuss What the Churchill Judgment Means for Mediation and ADR op 12 december 2023. https://www.ciarb.org/events/let-s-discuss-what-the-churchill-judgment-means-for-mediation-and-adr/ ]


iCrowdNewswire