header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Duurzaamheid in orthodontie: Hoe milieuvriendelijk zijn Clear Aligners?

Dec 27, 2023 4:41 PM ET

Nu we geconfronteerd worden met klimaatverandering en andere milieucrises, hebben veel vakgebieden de ecologische impact van hun praktijken opnieuw geevalueerd. Orthodontie vormt hierop geen uitzondering. Voorgestelde veranderingen in de praktijk van het tandenstellen zijn onder andere het verminderen van afval bij de administratie, het overstappen van wegwerpgereedschap op steriliseerbare materialen en het overstappen op duurzamere energiebronnen. Maar hoe zit het met clear aligners? Ze bieden een comfortabel, discreet alternatief voor metalen beugels voor het rechtzetten van tanden, maar wat is het effect op het milieu?

Materiaalefficientie

De meeste clear aligner trays zijn gemaakt van dikke plastic materialen zoals polyethyleentereftalaat, polyurethaan of polycarbonaat, die vele jaren nodig hebben om af te breken. Meestal maken orthodontisten een afdruk van de mond van elke patient en 3D-printen ze aligners op maat van een van deze materialen die voldoen aan de unieke behoeften van de patient. Hoewel elke aligner uiteindelijk plastic afval wordt, is dit productieproces over het algemeen efficient. Vaak wordt slechts de noodzakelijke hoeveelheid plastic gebruikt. Het efficiente productieproces en het gebruikte materiaal compenseren niet noodzakelijkerwijs de impact op het milieu, maar het minimaliseert wel de hoeveelheid afval.

Energieverbruik

De hoeveelheid energie die verbruikt wordt voor de productie van onzichtbare aligners hangt af van elk productieproces. Uitlijners kunnen de koolstofuitstoot echter op andere manieren verminderen. Als je een traditionele metalen beugel hebt, moet je mogelijk regelmatig naar je orthodontist voor aanpassingen. Naarmate je tanden verschuiven, moet de tandarts van jouw keuze de draden zo vaak als elke vier weken strakker zetten of vervangen. Voor de meeste mensen betekent dat extra tijd onderweg zijn. Met Clear aligners daarentegen hoeft u minder vaak naar de praktijk. Veel aanbieders bieden een telezorgoptie, zodat patienten thuis kunnen controleren en updates kunnen geven over hun voortgang. Minder reistijd betekent minder brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot.

Hoe jij kunt helpen

Als u kiest voor clear aligners om uw glimlach recht te maken, kunt u stappen ondernemen om afval te verminderen. Door uw uitlijners precies volgens de instructies te gebruiken – ze 22 uur per dag dragen en uw arts raadplegen – kunt u uw behandeling zo snel mogelijk afronden. Op die manier minimaliseer je de behoefte aan extra plastic trays.

Helaas zijn clear aligners niet gemakkelijk te recyclen. Ze zijn gemaakt van dik plastic en moeten, als medisch afval, worden gesteriliseerd voordat ze worden gerecycled. Er zijn echter nog wel verwijderingsopties. Sommige innovatieve recyclingprogramma\’s hebben hun diensten uitgebreid om clear aligners van vele merken te accepteren. De materialen worden verwerkt tot post-consumer producten. Om hieraan deel te nemen, kunt u op zoek gaan naar recyclingprogramma\’s voor clear aligners in Florida of uw eigen staat zodra de tanden zijn rechtgezet.

Het is vaak moeilijk om persoonlijke gezondheidsbeslissingen te nemen. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met de impact op het milieu, maar ook met je welzijn. Hoewel clear aligners een aantal negatieve milieueffecten hebben, kunnen ze een stap in de goede richting zijn naar duurzamere methoden voor het rechtzetten van tanden.


iCrowdNewswire