header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Hoeveel moet ik sparen voor een aanbetaling op een nieuwe auto?

Feb 19, 2024 6:49 PM ET

Een nieuwe auto kopen is een belangrijke beslissing waarbij je enkele duizenden euro\’s moet uitgeven. Als je de aankoop financiert, moet je misschien een aanbetaling doen. Dus, hoeveel moet je daarvoor sparen? Dit is een belangrijke vraag die je moet beantwoorden voordat je een persoonlijke lening aanvraagt om een auto te kopen of akkoord gaat met financiering door een dealer.

De 20/4/10-regel voor het kopen van een auto

Een aanbetaling van 20% van de verkoopprijs van de auto is de beste manier. De 20/4/10-regel combineert dat met een looptijd van vier jaar voor de lening en een maandelijkse betaling die niet meer is dan 10% van je totale maandelijkse inkomen. Dit is een formule die wordt gebruikt om de betaalbaarheid te bepalen. Als de wiskunde werkt, kun je het je veroorloven om de auto te kopen.

Er zijn variaties hierop, zoals de 20/3/8 regel, die werkt als je meer dan $150.000 per jaar verdient. De constante is een aanbetaling van 20%. Het is moeilijk om dit te bedenken als je een nieuwe auto koopt met een stickerprijs van $40.000 of meer, maar de vierjarige lening die wordt voorgesteld door de 20/4/10-regel betekent dat je de auto afbetaalt voordat hij minder dan 50% van zijn oorspronkelijke waarde is afgeschreven.

De aanbetaling moet de afschrijving in het eerste jaar dekken

Een nieuw voertuig zal 20% afschrijven in het eerste jaar dat je het bezit. Een aanbetaling van 20% dekt die afschrijving en zorgt ervoor dat je de eerste twaalf maanden niet “ondersteboven” komt te staan met de lening. De afschrijving van het voertuig bedraagt daarna ongeveer 15% per jaar.

Dit is belangrijk omdat de koper een autolening niet kan herfinancieren als deze onder water staat. De boekwaarde van de auto moet meer zijn dan het verschuldigde bedrag op de lening. Autokopers die “scoren” bij autoaankopen zonder aanbetaling lopen het risico dat ze de hele looptijd vastzitten aan een lening met een hoge rente. Banken zullen niet herfinancieren als er geen eigen vermogen in het voertuig zit.

Een inruil of 10% aanbetaling gebruiken

Bij de meeste dealers kun je je oude auto gebruiken als aanbetaling op de nieuwe, mits deze in goede staat is. Deze aanpak verlaagt het bedrag dat je moet lenen om voor de auto te betalen, maar is misschien niet gelijk aan een aanbetaling van 20%. Het is aan te raden om in dat geval een extra aanbetaling in contanten te doen.

Een aanbetaling van 10% zal de afschrijving van het eerste jaar niet volledig dekken, maar je kunt altijd elke maand een extra betaling doen om dat te compenseren. Zorg ervoor dat je de betaling markeert als “alleen de hoofdsom” wanneer je dit doet, zodat je niet alleen maar rente en kosten betaalt. Als je dit consequent doet, kun je de looptijd van je lening verkorten.

De onderste regel

Een aanbetaling van 20% dekt de afschrijving van je auto voor het eerste jaar. Als je dit combineert met een leentermijn van vier jaar en je maandelijkse betalingen beperkt houdt tot minder dan 10% van je totale inkomen, dan wordt dit beschouwd als verantwoorde persoonlijke financien. Met een aanbetaling van 10% en elke maand extra aflossingen voor alleen de hoofdsom kun je hetzelfde bereiken.

Bronnen:

https://www.equifax.com/personal/education/life-stages/how-much-car-down-payment/

https://www.thebalancemoney.com/how-much-car-can-you-afford-4156674

https://www.ramseysolutions.com/saving/car-depreciation

https://www.woodhouselincoln.com/blog/2022/july/6/lincoln-financing-101-the-20-4-10-rule-of-car-buying.htm#:~:text=Eerst en vooral, de 20,maandelijks inkomen op autokosten.


iCrowdNewswire