header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


BBB National Programs geeft nalevingswaarschuwing voor gebruik van AI in op kinderen gerichte advertenties en gegevensverzameling

May 1, 2024 4:37 PM ET

McLean, VA – 1 mei 2024 – BBB National Programs\’ Children\’s Advertising Review Unit (CARU) heeft vandaag een nieuwe nalevingswaarschuwing uitgegeven over de toepassing van CARU\’s reclame- en privacyrichtlijnen op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

De CARU-nalevingswaarschuwing maakt adverteerders, merken, endorsers, ontwikkelaars, speelgoedfabrikanten en anderen erop attent dat de reclame- en privacyrichtlijnen van CARU van toepassing zijn op het gebruik van AI in reclame en het verzamelen van persoonsgegevens van kinderen.

In de waarschuwing staat dat CARU strikt zal toezien op de naleving van de reclame- en privacyrichtlijnen in verband met het gebruik van AI en de mogelijke risico\’s die het gebruik ervan met zich meebrengt op het gebied van manipulatieve praktijken, waaronder influencer marketing, misleidende beweringen en privacypraktijken. Daarnaast moeten marketeers volgens de waarschuwing extra voorzichtig zijn om te voorkomen dat ze kinderen misleiden over wat echt is en wat niet, wanneer ze realistische AI-ervaringen en -content gebruiken.

“Onze Nalevingswaarschuwing benadrukt het belang van verantwoordelijke reclame- en gegevensprivacypraktijken in de kinderwereld, in het bijzonder bij AI-gestuurde reclame en gegevensverzameling”, zegt Dona Fraser, Senior Vice President Privacy Initiatives bij BBB National Programs. “We roepen marketeers, merken en ontwikkelaars op om prioriteit te geven aan transparantie, veiligheid en naleving van de richtlijnen voor reclame en privacy van CARU terwijl we allemaal werken aan het welzijn van kinderen nu AI gemeengoed wordt.”

De richtlijnen van CARU zijn algemeen erkende industrienormen die ervoor moeten zorgen dat op kinderen gerichte reclame niet misleidend, oneerlijk of ongepast is voor het beoogde publiek en dat de gegevens van kinderen in een online omgeving op verantwoorde wijze worden verzameld en behandeld. CARU houdt toezicht op op kinderen gerichte media om ervoor te zorgen dat de richtlijnen worden nageleefd en streeft daarbij naar vrijwillige medewerking van bedrijven en, waar nodig, doorverwijzing voor handhavingsmaatregelen naar een geschikte federale regelgevende instantie, meestal de Federal Trade Commission (FTC), of naar een procureur-generaal van een staat.

De reclamerichtlijnen van CARU

De reclamerichtlijnen van CARU zijn van toepassing op reclame in alle media, ongeacht of AI wordt gebruikt om de advertenties te maken of te verspreiden, inclusief digitale werelden waarin gewijzigde, gesimuleerde en synthetische inhoud wordt aangedreven door AI.

Merken die AI gebruiken in advertenties moeten met name voorzichtig zijn met de mogelijkheid om een kind te misleiden of bedriegen op de volgende gebieden:

  • AI-gegenereerde deep fakes; gesimuleerde elementen, waaronder de simulatie van realistische mensen, plaatsen of dingen; of AI-gestuurde stemkloontechnieken binnen een advertentie.
  • Productafbeeldingen, inclusief tekst, geluid en visuele presentaties die zijn gegenereerd of verbeterd met behulp van AI die product- of prestatiekenmerken aangeeft.
  • Fantasie, via technieken zoals animatie en door AI gegenereerde beelden, die onterecht de verbeelding van een kind zouden kunnen uitbuiten, onhaalbare prestatieverwachtingen zouden kunnen wekken of misbruik zouden kunnen maken van de moeilijkheid van een kind om onderscheid te maken tussen het echte en het fantasievolle.
  • De creatie van personage-avatars en gesimuleerde beinvloeders die rechtstreeks in contact komen met het kind en kinderen kunnen misleiden in de overtuiging dat ze in contact komen met een echt persoon.

In de reclamerichtlijnen van CARU wordt ook opgemerkt dat adverteerders maatregelen moeten nemen wanneer ze generatieve AI gebruiken om mensen af te beelden, om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen de diversiteit van de mensheid weerspiegelen en geen schadelijke negatieve stereotypen bevorderen.


CARU\’s privacyrichtlijnen

De privacyrichtlijnen van CARU zijn van toepassing op online gegevensverzameling en andere privacygerelateerde praktijken voor onlinediensten die gericht zijn op kinderen jonger dan 13 jaar, en op exploitanten die daadwerkelijk weten dat ze persoonlijke informatie van kinderen jonger dan 13 jaar verzamelen.

Omdat AI unieke mogelijkheden biedt voor interactie met kinderen die mogelijk de aard van de gezochte informatie of het beoogde gebruik ervan niet begrijpen, moeten merken die AI gebruiken in onlinediensten bijzonder voorzichtig zijn op de volgende gebieden:

  • Vereisten en verantwoordelijkheden bij het verzamelen van persoonsgegevens van een kind onder de Children\’s Online Privacy Protection Act (COPPA).
  • Vertrouwen op generatieve AI-technologie van derden om gegevens te verwerken, waarvoor mogelijk verifieerbare ouderlijke toestemming (VPC) vereist is.
  • Operators die persoonsgegevens van een kind invoeren in een AI-systeem en een verwijderingsverzoek ontvangen van een ouder, dat bijna onmogelijk terug te vinden en te verwijderen kan zijn.
  • AI-speelgoed en online diensten moeten VPC verzamelen en hun verzamelpraktijken naar behoren bekendmaken in hun privacybeleid, voordat ze persoonlijke gegevens van kinderen verzamelen, gebruiken of delen via hun eigen online dienst of met een AI-dienst van derden.

Bekijk hier CARU\’s AI-nalevingswaarschuwing.

Over BBB Nationale Programma\’s: BBB National Programs, een organisatie zonder winstoogmerk, is de thuisbasis van de onafhankelijke zelfregulering van de Amerikaanse industrie en beheert momenteel meer dan een dozijn wereldwijd erkende programma\’s die al meer dan 50 jaar het vertrouwen van de consument in het bedrijfsleven helpen vergroten. Deze programma\’s bieden verantwoording door derden en diensten voor het oplossen van geschillen die bestaande en opkomende problemen in de sector aanpakken, een eerlijker speelveld voor bedrijven creeren en een betere ervaring voor consumenten. BBB National Programs blijft haar werk ontwikkelen en haar impact vergroten door zakelijke begeleiding te bieden en best practices te stimuleren op gebieden als reclame, marketing gericht op kinderen en tieners, gegevensprivacy, geschillenbeslechting, autogarantie, technologie en opkomende gebieden. Ga voor meer informatie naar bbbprograms.org.

Over de Children\’s Advertising Review Unit: De Children\’s Advertising Review Unit (CARU), een afdeling van BBB National Programs en \’s lands eerste Safe Harbor Program onder de Children\’s Online Privacy Protection Act (COPPA), helpt bedrijven te voldoen aan wetten en richtlijnen die kinderen beschermen tegen misleidende of ongepaste reclame en ervoor te zorgen dat in een online omgeving de gegevens van kinderen op verantwoorde wijze worden verzameld en behandeld. Wanneer reclame of gegevensverzamelingspraktijken misleidend, ongepast of niet in overeenstemming met de wetten en richtlijnen zijn, streeft CARU naar verandering door vrijwillige medewerking van bedrijven en, indien relevant, handhavingsmaatregelen.

Contactgegevens:

Naam: Jennie Rosenberg
E-mail: [email protected]
Functie: Mediarelaties


iCrowdNewswire