header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


CARU vindt dat Gameloft\’s Disney Getaway Blast App de COPPA en CARU\’s reclame- en privacyrichtlijnen schendt; Gameloft stemt in met corrigerende maatregelen.

Nov 7, 2022 2:54 AM ET

McLean, VA – 1 november 2022 De Children\’s Advertising Review Unit (CARU) van BBB National Programs heeft vastgesteld dat Gameloft S.A., eigenaar en exploitant van de Disney Getaway Blast mobiele app, de Children\’s Online Privacy Protection Act (COPPA) en CARU\’s Self-Regulatory Guidelines for Advertising and for Children\’s Online Privacy Protection overtreedt. Na ontvangst van het onderzoek van CARU heeft Gameloft proactief wijzigingen doorgevoerd om tegemoet te komen aan de bezorgdheid van CARU over zijn reclame- en privacypraktijken en blijft het andere corrigerende maatregelen nemen om de resterende schendingen aan te pakken.

De Disney Getaway Blast app, met Disney en Pixar filmkarakters onder licentie van The Walt Disney Company, kwam onder de aandacht van CARU via haar routinecontrole van door kinderen geregisseerde inhoud. Gezien het kindergerichte onderwerp van de app, bedoeld voor de leeftijd van vier jaar en ouder, het gebruik van animatiefiguren, kleurrijke visuele inhoud, leuke achtergrondmuziek en de simplistische aard van de gameplay, stelde CARU vast dat de Gameloft app een kindergerichte app was en als zodanig onderworpen is aan COPPA en CARU\’s richtlijnen. CARU heeft verder bepaald dat de app in aanmerking komt als een “mixed audience” kindergerichte app omdat kinderen jonger dan 13 jaar niet het primaire publiek zijn.

Children\’s Privacy Issues

Als exploitant van een op kinderen gerichte app, is Gameloft volgens COPPA en CARU\’s Privacy Guidelines verplicht om ervoor te zorgen dat geen persoonlijke informatie wordt verzameld, gebruikt of bekendgemaakt van gebruikers onder de 13 jaar, of dat kennisgeving wordt gedaan en verifieerbare toestemming van de ouders wordt verkregen voordat dergelijke verzameling, gebruik of bekendmaking plaatsvindt. Als een gemengde online dienst, is het Gameloft toegestaan een leeftijdsscherm te implementeren om deze bescherming te bieden aan kinderen onder de 13 jaar, maar zelfs nadat CARU een testaccount had aangemaakt dat zich identificeerde als een 10-jarig kind, werd een prompt gegenereerd door Apple\’s App Tracking Transparency Framework dat vroeg om toestemming om de “activiteiten van de gebruiker in apps en websites van andere bedrijven” te volgen voor het leveren van gepersonaliseerde advertenties. CARU vond dat zelfs na identificatie als een kind jonger dan 13 jaar, niets een kind verhinderde om deze instelling in te schakelen en de app mogelijk persoonlijke informatie te laten verzamelen van kinderen jonger dan 13 jaar zonder eerst controleerbare toestemming van de ouders te verkrijgen.

CARU vond ook dat het privacybeleid van de exploitant onduidelijk was en niet strookte met zijn feitelijke praktijken inzake privacy en gegevensverzameling met betrekking tot kinderen. Het privacybeleid van de App geeft aan dat Gameloft de verzamelde informatie gebruikt om gedragsgerichte reclame te tonen, waardoor Gameloft “u reclame kan aanbieden die beter aansluit bij uw interesses en profiel en die aangepast is aan uw leeftijd/geslacht en aan uw algemene locatie”. In een andere bepaling betreffende kinderen stelt Gameloft echter dat het “het verzamelen en gebruiken van hun exacte geolocatiegegevens zal voorkomen en hen alleen contextuele reclame zal tonen (met uitzondering van gedragsgerichte reclame).” CARU heeft de exploitant aanbevolen zijn privacybeleid te wijzigen om duidelijk te maken wat zijn werkelijke praktijken inzake privacy en gegevensverzameling met betrekking tot kinderen zijn.

Na een onderzoek van het bewijsmateriaal in het dossier heeft CARU vastgesteld dat Gameloft de COPPA en de CARU Privacy Guidelines heeft geschonden door ouders niet in kennis te stellen van haar praktijken inzake het verzamelen en gebruiken van gegevens over kinderen, die duidelijk en begrijpelijk geschreven en volledig zijn en geen ongerelateerde, verwarrende of tegenstrijdige informatie bevatten, en door controleerbare toestemming van de ouders te verkrijgen alvorens persoonsgegevens van kinderen te verzamelen of te gebruiken, zoals de COPPA vereist.

Kinderreclamezaken

CARU\’s Advertising Guidelines maken duidelijk dat adverteerders kinderen niet mogen manipuleren of misleiden. Gedrag dat in strijd is met deze bepaling omvat het gebruik van emotionele manipulatie en andere tactieken die een kind onder druk zetten of manipuleren om advertenties te bekijken, onnodige apps te downloaden en te installeren of onbedoelde aankopen te doen.

CARU ontdekte dat de Disney Getaway Blast app periodiek advertenties serveerde nadat spelers een level hadden voltooid, met beloftes van gratis “beloningen” en in-game boosters voor het bekijken van de advertentie. Eenmaal in de advertentie kunnen gebruikers niet gemakkelijk de 30 seconden durende videoadvertentie op volledig scherm verlaten, waarbij een knop “Nu installeren” verschijnt, waardoor gebruikers van de app naar de app store worden geleid. Veel van deze advertenties zijn niet te vermijden.

Naast het gebruik van felle kleuren om kinderen te verleiden op advertenties te klikken, gebruikt de app ook emotionele manipulatietactieken om kinderen over te halen naar advertenties te kijken en in-app aankopen te doen. Wanneer een gebruiker geen zetten meer heeft om een puzzel te voltooien, toont het app-personage een visuele teleurstelling en geeft het de gebruiker twee opties: doorgaan of “opgeven”. Wanneer spelers daarentegen een puzzel oplossen, worden zij beloond met schermen waarop hun personages feestvieren en hen feliciteren met een boodschap als “LEVEL COMPLETED!”. Als een gebruiker opgeeft, kost dat een “leven” (voorgesteld door een hartvormig icoontje), en wordt hij aangespoord om extra zetten te kopen. Als een gebruiker er echter voor kiest om door te gaan en de puzzel te voltooien, wordt hij beloond met schermen waarop zijn personages feestvieren en hem feliciteren met bemoedigende taal.

CARU vond deze praktijken emotioneel manipulatieve tactieken die in strijd zijn met de reclamerichtsnoeren van CARU en die azen op de zwakheden en onzekerheden van kinderen om hen over te halen naar buitensporige advertenties te kijken en in-app aankopen te doen zodat hun personage zich gelukkig en geprezen voelt en kan blijven spelen met hun virtuele vrienden.

CARU vond ook dat sommige advertenties in de App niet gemakkelijk als reclame kunnen worden herkend omdat ze geen duidelijke en opvallende informatie bevatten en dat de methoden in de App om advertenties te beëindigen niet duidelijk of opvallend zijn voor kinderen, wat in strijd is met de Richtsnoeren voor advertenties.

CARU heeft Gameloft aanbevolen de volgende corrigerende maatregelen te nemen, waarvan het sommige proactief heeft uitgevoerd in een vroeg stadium van het CARU-onderzoek:

  • Verstrek een duidelijke en begrijpelijke mededeling over de manier waarop kinderen informatie verzamelen en gebruiken, zonder ongerelateerd, verwarrend of tegenstrijdig materiaal.
  • Ontwerp de app met kinderen in gedachten om ervoor te zorgen dat kinderen niet worden misleid, gemanipuleerd of onder druk worden gezet om buitensporige advertenties te bekijken of te gebruiken, dure en onnodige in-app aankopen te doen en onnodige apps te downloaden en te installeren.
  • Zorg voor een duidelijke en opvallende vermelding van alle advertenties zodat deze gemakkelijk herkenbaar zijn als reclame voor kinderen.
  • Zorg ervoor dat alle door de App aangeboden uitstapmethoden duidelijk en opvallend zijn door het gebruik van ontwerptechnieken zoals kleur, tekstgrootte, taal, randen en schaduw om ze voor kinderen herkenbaar te maken.

Gameloft heeft deelgenomen en volledig meegewerkt aan het zelfreguleringsprogramma van CARU.

Alle samenvattingen van BBB nationale programma\’s zijn te vinden in de case decision library. Voor de volledige tekst van NAD, NARB, en CARU beslissingen, abonneer u op de online archief.

Over BBB National Programs: BBB National Programs is waar bedrijven zich wenden om het consumentenvertrouwen te vergroten en consumenten worden gehoord. De non-profit organisatie creëert een eerlijker speelveld voor bedrijven en een betere ervaring voor consumenten door de ontwikkeling en levering van effectieve programma\’s voor verantwoording door derden en geschillenbeslechting. BBB National Programs omarmt zijn rol als onafhankelijke organisatie sinds de herstructurering van de Council of Better Business Bureaus in juni 2019, en houdt vandaag toezicht op meer dan een dozijn toonaangevende nationale zelfreguleringsprogramma\’s voor de sector, en blijft zijn werk ontwikkelen en zijn impact vergroten door zakelijke begeleiding te bieden en beste praktijken te bevorderen op gebieden zoals reclame, kindgerichte marketing en privacy. Ga voor meer informatie naar bbbprograms.org.

Over de Children\’s Advertising Review Unit : De Children\’s Advertising Review Unit (CARU), een afdeling van BBB National Programs en \’s lands eerste Safe Harbor Program onder de Children\’s Online Privacy Protection Act (COPPA), helpt bedrijven te voldoen aan wetten en richtlijnen die kinderen beschermen tegen misleidende of ongepaste reclame en ervoor te zorgen dat in een online omgeving de gegevens van kinderen op verantwoorde wijze worden verzameld en behandeld. Wanneer reclame of gegevensverzamelingspraktijken misleidend, ongepast of niet in overeenstemming met de wetten en richtsnoeren zijn, streeft CARU naar verandering door de vrijwillige medewerking van bedrijven en, waar nodig, handhavingsmaatregelen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Contactgegevens:

Name: Abby Hills
Email: [email protected]
Job Title: Director of Communications

Tags:   Dutch, United States, Wire