header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


5 Dagelijkse problemen met Aligners en hoe ermee om te gaan

Oct 13, 2023 11:23 AM ET

Heldere aligners hebben een revolutie teweeggebracht op het gebied van orthodontie en bieden een discrete en comfortabele manier om tanden recht te zetten. Net als elke orthodontische behandeling brengt het dragen van aligners echter uitdagingen met zich mee. Het dagelijks leven met aligners kan soms een uitdaging zijn, van de eerste aanpassingen tot het handhaven van de mondhygiene. In dit artikel bespreken we een aantal veelvoorkomende problemen met aligners en geven we praktische tips om hier effectief mee om te gaan.

1) Snacks eten

Het dragen van aligners tot 22 uur per dag kan eten moeilijk maken, vooral in het begin van het proces. Als je van drie maaltijden houdt, zul je snel gewend raken aan een eetschema met tijd voor ontbijt, lunch en diner. Je weet wanneer je de aligners uit moet doen en schoon moet maken als je klaar bent met eten.

Maar het eten van snacks kan minder leuk zijn. Hoewel het makkelijker is om maaltijden te plannen, kan spontaan eten lastig zijn als je aligners gebruikt. Veel mensen vermijden snacks helemaal om het ongemak van het steeds verwijderen en opnieuw plaatsen van de aligners te vermijden. En als je je aan de goede gewoontes houdt – je retainer schoonmaken en je tanden poetsen na het eten – kan het nog ongemakkelijker zijn.

Een oplossing zou kunnen zijn om tussendoortjes op dezelfde manier in te plannen als je grote maaltijden. Je kunt ook met je orthodontist praten over de mogelijkheid om zacht voedsel te eten, zoals yoghurt of havermout, terwijl je je beugel in je mond houdt.

2) Langere mondverzorgingsroutine

Een langere mondverzorgingsroutine is niet slecht, maar het kan wel een gedoe zijn. Mensen met aligners die goede mondgezondheidsgewoonten hebben, zijn langer bezig met het gezond houden van hun tanden en tandvlees omdat de aligners een extra stap toevoegen. Het schoonmaken van een aligner is meer dan schrobben met water en zeep; je kunt overwegen om een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken. Daarnaast kan het reinigen en poetsen na de maaltijd om het vuil van je tanden en de aligner te verwijderen minuten aan je dagelijkse routine toevoegen.

Trek dagelijks tijd uit voor een uitgebreide mondverzorgingsroutine, \’s ochtends of \’s avonds. Het zal gemakkelijker zijn om de langere routine te accepteren als u het elke dag op hetzelfde tijdstip doet en gewend raakt aan het knarsen. Als je vaak onderweg bent, praat dan met je orthodontist over reinigingsproducten in reisformaat of gericht op mensen die overdag niet thuis zijn.

3) Spraakproblemen

In de beginfase van het dragen van aligners kan het lastig zijn om duidelijk te spreken. Dit komt omdat je mond tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de aanwezigheid van de aligners. Het kan zijn dat je woorden onduidelijk zijn of dat je kaak pijn doet door overcompensatie. Oefen met langzaam spreken en het articuleren van uw woorden. Hardop lezen of praten met vrienden en familie kan je helpen om comfortabeler te wennen aan het spreken met aligners. Na verloop van tijd verdwijnen deze problemen vanzelf.

4) Uitlijners kwijt

Je moet je aligners verwijderen om te kunnen eten – en elke keer dat ze uit je mond zijn, kun je ze kwijtraken. Het doorzichtige materiaal maakt dit probleem nog groter doordat de uitlijners opgaan in hun omgeving. Ze kunnen tussen de kussens van de bank of onder het bed vallen, maar ze kunnen zich net zo goed in het zicht verstoppen, gecamoufleerd in je vloerkleed. Als je bedenkt hoeveel onzichtbare aligners kosten, kun je ze verliezen.

Om te voorkomen dat je je aligners verliest, moet je een protocol maken voor wanneer je ze verwijdert. Als je ze in de badkamer uitdoet om je tanden te poetsen, leg ze dan elke keer op dezelfde plek zodat je precies weet waar ze zijn. Als je ze meeneemt om te eten, gebruik dan een servet of handdoek en leg ze op tafel. Hoe vaker je je aan dit plan houdt, hoe makkelijker het zal zijn om te herkennen wanneer er iets mis is.

5) Sociale angst

Een van de beste voordelen van clear aligners is de mogelijkheid om je tanden discreet recht te zetten. Door het transparante materiaal kan niemand je aligners zien in de meeste sociale omgevingen. Maar dit neemt mogelijke sociale angst niet helemaal weg. Als je uit eten gaat met vrienden, moet je nog steeds de aligners eruit halen om te eten – en iedereen kan zien dat je in je mond grijpt om ze eruit te halen.

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen als je je hier ongemakkelijk bij voelt. Overweeg eerst om met je vrienden over je aligners te praten om eventuele zorgen over hygiene weg te nemen. Het zal je misschien verbazen hoe weinig het je vrienden kan schelen dat je je aligners moet verwijderen. Als je er niet met je vrienden over wilt praten, kun je jezelf altijd excuseren door naar het toilet te gaan om ze te verwijderen.

Overweeg om online te zoeken naar groepen met vergelijkbare angsten. Er is een goede kans dat sommige online gemeenschappen tips en trucs hebben om om te gaan met de sociale angst die gepaard kan gaan met aligners.

Conclusie

Aligners bieden comfort, flexibiliteit, discretie en veelzijdigheid. Maar dagelijkse ongemakken hebben nog steeds invloed op patienten op alle uren van de dag. Van sociale angst tot complexere mondverzorging, leven met aligners vereist wat extra waakzaamheid en focus. Als het ooit te veel voelt, stel je dan die stralende nieuwe glimlach in je hoofd voor. Een dagelijkse herinnering aan waar u naartoe werkt, kan helpen om het dagelijkse gedoe de moeite waard te maken.


iCrowdNewswire