header-logo

Kunstmatige intelligentie gedreven marketing communicatie

Vrijwaring: de onderstaande tekst is automatisch vertaald vanuit een andere taal met behulp van een vertaaltool van derden.


Betere toegang tot gezondheidszorg voor kwetsbare bevolkingsgroepen

Jan 19, 2024 9:51 AM ET

Veel patienten hebben te maken met barrieres die hun toegang tot gezondheidszorg beperken, zoals gebrek aan vervoer, lange reistijden en de kosten van de zorg. Kwetsbare bevolkingsgroepen hebben vaak te maken met extra barrieres, zoals beperkte economische middelen, taalbarrieres en een hoger percentage onverzekerdheid of onderverzekering.1 Spoedeisende zorg telehealth kan helpen om een aantal van de hindernissen weg te nemen die samenhangen met de toegang tot gezondheidszorg onder kwetsbare bevolkingsgroepen.

Wat is telegezondheidszorg?

Een telegezondheidsafspraak stelt patienten in staat om virtueel in contact te komen met een zorgprofessional met behulp van technologieen zoals videoconferenties en telefoongesprekken. Telehealth helpt veel van de barrieres weg te nemen die gepaard gaan met traditionele persoonlijke afspraken in de gezondheidszorg.

Zorgverleners kunnen virtueel een afspraak maken met patienten om te bepalen welke zorg ze nodig hebben. Ernstige gevallen kunnen vaak worden behandeld tijdens een telehealth-afspraak, terwijl andere patienten misschien een persoonlijke afspraak nodig hebben.

Medische zorgverleners kunnen telehealth ook gebruiken om te bepalen welk zorgniveau ze nodig hebben. Gevallen met een lage acuiteit kunnen vaak via telehealth worden behandeld, waardoor een onnodige reis naar de spoedeisende hulp wordt voorkomen.

Medische zorgverleners kunnen virtueel rontgen- of labresultaten bekijken met hun patienten, voorlichting geven en recepten beheren.

Hoewel telehealth voor spoedeisende hulp in veel omstandigheden nuttig is, zoals bij een gewone hoest, hoofdpijn of urineweginfecties, moet iedereen die een levensbedreigende gebeurtenis meemaakt onmiddellijk 112 bellen of naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp gaan.

Kwetsbare groepen in de gezondheidszorg

Kwetsbare bevolkingsgroepen in de gezondheidszorg zijn onder andere2:

  • Kinderen
  • Ouderen
  • Raciale of etnische minderheden
  • Sociaal-economisch achtergestelden
  • Onderverzekerd
  • Patienten met bepaalde medische aandoeningen

In veel gevallen lijden kwetsbare patienten aan gezondheidsproblemen die verergerd worden door beperkte toegang tot gezondheidszorg. Onderzoek heeft aangetoond dat telezorg kwetsbare bevolkingsgroepen kan helpen hun toegang tot zorg te verbeteren3.

Hoe kan telezorg de toegang tot de gezondheidszorg verbeteren?

Er zijn verschillende manieren waarop telegezondheidszorg kwetsbare patienten kan helpen hun toegang tot zorg te verbeteren, waaronder:

De behoefte aan vervoer verminderen

Een gebrek aan vervoer is voor veel patienten een belangrijke barriere om toegang te krijgen tot gezondheidszorg. Dit geldt met name voor kwetsbare patienten die vaak meer belemmeringen ondervinden bij het vervoer en grotere negatieve gevolgen voor hun gezondheid ondervinden4. Telehealth-afspraken kunnen helpen om de toegang tot zorg te verbeteren, omdat patienten met een zorgprofessional kunnen spreken zonder hun huis te hoeven verlaten.

Reistijden verkorten

Patienten op het platteland en in afgelegen gebieden moeten vaak lange afstanden afleggen om toegang te krijgen tot gezondheidszorg vanwege een tekort aan arbeidskrachten. Dit kan leiden tot tijdrovend en duur woon-werkverkeer dat patienten ervan kan weerhouden om regelmatig naar de zorg te gaan. Een telegezondheidsbezoek kan de noodzaak van reizen verminderen en patienten aanmoedigen om hun zorgafspraken na te komen.

Gemak

Telehealth biedt 24/7 toegang tot gezondheidszorg. Hierdoor hoeven patienten geen vrij te nemen van hun werk of kinderopvang te regelen om een afspraak te kunnen maken tijdens kantooruren. Voor oudere of immuungecompromitteerde patienten helpt telegezondheidszorg voorkomen dat ze naar een kliniek moeten gaan waar ze het risico lopen op besmettelijke ziekten terwijl ze in een wachtkamer zitten.

Kosten minimaliseren

Kosten zijn voor veel patienten een barriere om toegang te krijgen, ook voor kwetsbare groepen. Onderzoek heeft uitgewezen dat oudere patienten vaak afzien van zorg omdat ze het zich niet kunnen veroorloven5. Voor patienten in landelijke gebieden kunnen de reiskosten, inclusief brandstof, parkeren en accommodatie, een afschrikmiddel zijn6. Voor niet-levensbedreigende aandoeningen kan een telehealth-afspraak voor spoedeisende hulp helpen om een dure reis naar de spoedeisende hulp te voorkomen.

Ervaar de voordelen van telezorg

Van het verkorten van reistijden tot het minimaliseren van kosten, telegezondheidszorg kan helpen om veel van de barrieres te overwinnen waarmee kwetsbare bevolkingsgroepen te maken hebben als ze zorg proberen te krijgen. Als je moeite hebt om toegang te krijgen tot traditionele gezondheidszorg, overweeg dan de volgende keer dat je met een zorgprofessional wilt spreken telegezondheidszorg.

Referenties

  1. Academische geneeskunde. Zorgen voor toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg in kwetsbare gemeenschappen. Geraadpleegd op 1 oktober. 2023
  2. Huidige meningen in anesthesiologie. Kwetsbare bevolkingsgroepen in de gezondheidszorg. Geraadpleegd op 1 oktober 2023.
  3. Tijdschrift voor telegeneeskunde en telezorg. Verkenning van de rol van telezorg bij het bieden van rechtvaardige gezondheidszorg aan kwetsbare patientenpopulaties tijdens COVID-19. Geraadpleegd op 1 oktober 2023.
  4. BMC Volksgezondheid. Transportbarrieres naar zorg onder frequente zorggebruikers tijdens de COVID-pandemie. Geraadpleegd op 1 oktober 2023.
  5. The Commonwealth Fund. Wanneer kosten een barriere vormen om gezondheidszorg te krijgen. Geraadpleegd op 1 oktober 2023.
  6. Rural Health Information Hub. Toegang tot gezondheidszorg in plattelandsgemeenschappen. Geraadpleegd op 1 oktober 2023.

iCrowdNewswire